« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NUKLEARNI KLUB

Italija i Francuska potpisale sporazum o nuklearnoj suradnji

Trudom talijanskog nuklearnog lobija do zaključenja velikog poslovnog ugovora.

Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi
Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

Francuska

,

sporazum o nuklearnoj suradnji

,

Franco Frattini

,

nuklearna energija

,

EPR

,

Enel

,

Edison

,

Finmeccanica

,

Ansaldo

,

Sogin

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji se nalazi u posjetu Italiji, u Rimu su potpisali sporazum o suradnji u uporabi nuklearne energije.

Italija će idućih godina početi graditi vlastitu nuklearnu elektranu, najavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Francuska raspolaže naprednom tehnologijom i znanjem i pomoći će Italiji u razvitku vlastite energetske politike", izjavio je Frattini u utorak u jednom televizijskom intervjuu.

Talijansko-francuski sporazum o nuklearnoj suradnji predviđa između ostaloga razvoj talijanskih reaktora na temelju europskog reaktora s vodom pod tlakom EPR, objavili su talijanski mediji. EPR je konstruiran u suradnji francuskog državnog koncerna Areva i njemačkog Siemensa.

Sporazumom je predviđena i suradnja francuskog državnog energetskog koncerna EDF s talijanskim energetskim tvrtkama Enel, Edison, Finmeccanica, Ansaldo i Sogin. Enel bi poslije s 12,5 posto trebao sudjelovati u vlasništvu nad francuskim reaktorom EPR, koji bi se trebao izgraditi u Penlyju u Francuskoj.

Italija je jedna od rijetkih zemalja koja se bila odrekla uporabe nuklearne energije. Talijani su 1987., godinu dana nakon katastrofe u nuklearnom postrojenju u Černobilu, na referendumu odlučili obustaviti korištenja nuklearne energije. Zatvorene su tri nuklearne elektrane a četvrtoj, koja je pripremana za pogon, zabranjen je početak rada.

Nuklearni lobi u Italiji međutim već godinama zahtijeva gradnju novih nuklearnih elektrana, a predsjednik vlade Berlusconi najavio je ponovno korištenje nuklearne energije unatoč referendumu iz 1987. godine.

Prema podatcima energetskog koncerna Enel, Italija danas dobiva 60 posto energije iz zemnog plina, a velike nestašice i isključenja struje poput onoga u rujnu 2003. godine ponovno su oživjeli raspravu o povratku nuklearnoj energiji. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 17:24:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh