« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEMA VIŠE PISAMA

Italija: Drugi dan regionalnih izbora protiče mirno

U nedjelju je 47 posto glasača izašlo na izbore, što je 9 posto manji odaziv nego na izborima prije pet godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izbori

,

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

Roberto Maroni

,

regije

U Italiji su u ponedjeljak rano ujutro otvorena birališta za drugi i završni dan regionalnih i općinskih izbora koje je premijer države Silvio Berlusconi opisao kao nacionalni "test" za njegovu konzervativnu koaliciju na vlasti.

Talijani na ovim izborima glasaju u 13 od 20 regija (Piemonte, Liguria, Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Toscana, Marche, Lazio, Umbria, Campania, Puglia, Calabria i Basilicata) i 463 grada i općine, među kojima je najveća Venecija. Pravo glasa ima oko 41 milijun stanovnika. Birališta su prvog dana izbora u nedjelju bila otvorena do 22 sata, a danas, u ponedjeljak, do 15 sati.

U nedjelju je 47 posto glasača izašlo na izbore, što je 9 posto manji odaziv nego na izborima prije pet godina, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova. Prema zadnjim anketama prije izbora, 73-godišnji premijer Berlusconi i njegova stranka Narod slobode (Popolo della liberta') suočavaju se niskim odazivom, gubitkom potpore unutar vladajuće koalicije u korist partnera Sjeverne Lige, protivnika imigracije, te izbornim porazom od oporbene koalicije lijevog centra.

Berlusconijeva stranka Narod sloboda po anketama može računati na pobjedu u Lombardiji, Venetu i Calabriji, dok bi koalicija lijevog centra mogla nakon ovih izbora imati vlast u šest regija. Velika neizvjesnost očekuje se u Laziju, pokrajini s glavnim gradom Rimom, i Piemonteu, povijesnoj pokrajini s Torinom kao glavnim gradom.

Berlusconijevi pokušaji da promjenama zakona izbjegne optužbe za korupciju kao korupcijske afere vezane za njega, članove njegove stranke i saveznike izazvali su razočaranje među glasačima, ocjena je talijanskih medija. Dan uoči izbora dogodila su se i dva incidenta s prijetećim pismima upućenima Berlusconiju i njegovom ministru unutarnjih poslova Robertu Maroniju. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh