« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
radna mjesta

IT sektor pokrenut će gospodarski oporavak

Informatička tehnologija u iduće će četiri godine otvoriti 5,8 milijuna novih radnih mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nova radna mjesta

,

oporavak gospodarstva

,

IT sektor

,

informatička tehnologija

,

perspektivna zanimanja

Međunarodno udruženje za podatke objavilo je ispitivanje prema kojem će IT industrija biti pokretačka sila koja će gospodarstva izvući iz poteškoća.

Predviđa se da će sektor stvoriti više od 75.000 novih kompanija u iduće četiri godine, te generirati rast novih radnih mjesta po stopi od 3% godišnje, ističe IDC.

"Zemlje koje potiču inovacije i ulažu u infrastrukturu, obrazovanje i razvoj znanja za svoje građane imat će veliku konkurentnu prednost na globalnom tržištu", kazao je izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer.

"U ovom temeljnom gospodarskom resetiranju inovativne će tehnologije odigrati ključnu ulogu u poticanju rasta produktivnosti i omogućavanju stvaranja novih lokalnih tvrtki i visoko stručnih radnih mjesta koja potiču gospodarski oporavak i podupiru održiv gospodarski rast", dodao je.

Američki softverski div Microsoft sponzorirao je IDC-ovo istraživanje o utjecaju IT-ja u 52 zemlje koje predstavljaju 98 posto globalne potrošnje na IT.

"Rast potrošnje na IT dobar je znak u uvjetima izlaska iz recesije", kazao je Microsoftov direktor za korporativne komunikacije Scott Selby. On procjenjuje da će rast zapošljavanja u IT sektoru biti tri puta snažniji od ukupnog rasta broja radnih mjesta.

Nove tehnologije omogućit će razvoj novog poslovnog modela, odnosno, nove tehnološke platforme (tzv. cloud computing) koja će omogućiti dostupnost aplikacija putem interneta u obliku usluga koje se unajmljuju prema potrebi, umjesto da se kupuju kao zasebni softver koji treba instalirati na kućnim odnosno uredskim računalima, naglašavaju u IDC-u.

Po procjenama tog udruženja, takve bi usluge mogle u razdoblju od kraja 2009. do kraja 2013. osigurati 800 milijardi dolara novih prihoda. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 11:50:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh