« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NAGODBA

Isusovci će žrtvama pedofila isplatiti 166 milijuna eura

Američki isusovci pristali su na nagodbu pa će djeca koja su bila žrtve svećenika pedofila dobiti novčanu naknadu

Stop pedofiliji
Stop pedofiliji (Getty Images)
Više o

Katolička crkva

,

isusovci

,

svećenici pedofili

Više od 500 djece seksualno zlostavljane od svećenika u pet država, dobit će ukupno 166 milijuna dolara odštete. Rimokatolički isusovački red u SAD-u pristao je, naime, na nagodbu, prenosi Hina.

Novac će isplatiti oregonska pokrajina Družbe Isusove koja pokriva isusovački red u Oregonu, Washingtonu, Aljasci, Idahu i Montani. Sporazumom se rješava dvogodišnji postupak, a riječ je o jednoj od najvećih nagodbi u slučajevima seksualnog zlostavljanja u crkvama.

Žrtve, većinom Indijanci iz udaljenih aljaških domorodačkih sela ili indijanskih rezervata na sjeverozapadu Sjeverne Amerike, bile su kao djeca seksualno ili psihički zlostavljane od isusovaca misionara od 1940-ih do 1990-ih, izjavili su odvjetnici žrtava.

"Nijedan iznos ne može vratiti izgubljeno djetinjstvo, uništenu kulturu ili polomljenu vjeru," kazao je odvjetnik Blaine Tamaki koji zastupa 90-ak žrtava.

"Ova nagodba priznaje da su isusovci izdali povjerenje stotina male djece u njihovoj skrbi. Te vjerske osobe trebale bi biti odgovorne za zaštitu djece, ali umjesto toga one su ih silovale i zlostavljale", kazao je Tamaki.

Rekao je da će isusovci 166 milijuna dolara isplatiti za rješavanje 524 prijavljenih slučajeva zlostavljanja u pet država.

Druga odvjetnica žrtava Rebecca Rhoades izjavila je da su dogovori o nagodbi počeli u listopadu 2010., a zaključeni ovoga tjedna. Sporazum, koji su odobrile sve stranke, bit će 29. ožujka podnesen sudu u Portlandu.

26.03.2011. 09:07:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh