« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Isus je bio oženjen?

Teorija o tome da je Isus Krist bio oženjen provlači se odavno, a ovo bio mogao biti krunski dokaz

Može li ovaj komadić papirusa uzdrmati temelje Crkve
Može li ovaj komadić papirusa uzdrmati temelje Crkve (Screenshot YouTube)
Više o

teorije zavjere

,

žena

,

Isus Krist

,

tajna društva

,

svici s Mrtvog mora

,

gnostička evanđelja

Isus Krist bio je oženjen, i to nedvojbeno, zaključak je koji se može stvoriti na temelju dokumenta koji je analizirala profesorica s Harvarda Karen King.

Njen dokaz je komadić papirusa na kojem piše: "I Isus im je rekao, moja žena ... i ona će mi biti učenica". Prof. King predstavila je papirus svijetu pred godinu i pol dana, a Vatikan je odmah odbacio autentičnost dokumenta tvrdeći kako se radi o krivotvorini.

Dokument je, prema američkim znanstvenicima, napisan između 4. i 8. stoljeća na koptskom jeziku, a kemijska analiza utvrdila je da se nepobitno radi o dokumentu napravljenom u to vrijeme koji je napisan tintom koja se koristila u Egiptu u to doba.

Prof. King i dalje ne želi izravno ustvrditi da je Isus bio oženjen, već pomirljivo kaže da je to siguran dokaz da se već tako davno počelo govoriti o tome.

Inače, tvrdnje o Isusovom braku postoje gotovo koliko i kršćanstvo, a među jačim argumentima je onaj da se Isus na više mjesta u originalnim evanđeljima naziva rabinom, što u to doba ne bi bilo moguće ako niste oženjeni.

Napisan je i cijeli serijal uspješnih i argumetiranih knjiga koji je započet s bestsellerom Sveta krv, sveti Gral u kojem se tvrdi da su Isus i obitelj pobjegli iz Izraela, stigli u Francusku i tamo nastavili živjeti, a Isusova loza je temelj svih kasnijih tajnih društava i teorija zavjere.

Slična tvrdnja pojavila se i u svicima s Mrtvog mora, kao i u Gnostičkim evanđeljima pronađenim u Egiptu. Kako se dobro zna da su Evanđelja koja su u sadašnjoj verziji Biblije prerađena i dodana odlukom Crkve, upitnika ima i previše.

U svakom slučaju, Vatikan je na potezu, jer ako Isus nije bio u celibatu ...

 

Profesorica King vjeruje kako je on kopija ranijeg dokumenta koji je možda napisan na grčkom te dokazuje kako se kršćanstvo širilo Mediteranom, piše u četvrtak Daily Mail.  

Ipak, to ne dokazuje je li Isus doista bio oženjen

- Fragment nije dokaz da je Isus bio ili nije bio oženjen. Ali na temelju njega se može postaviti pitanje koliko se rano u kršćanstvu počelo govoriti da li je Isus bio oženjen ili nije - rekla je King prošle godine. 

11.04.2014. 16:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh