« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NOVA EKSPEDICIJA

Istraživači ponovno traže odgovore o sudbini Amelie Earhart

Nestanak slavne američke pilotkinje 2. srpnja 1937. godine i dalje je jedna od većih zagonetki 20. stoljeća

Fotografija vijesti
Više o

Amelia Earhart

,

misteriji

,

nestale osobe

Unatoč tomu što su mnogi do sada pokušali to saznati, sudbina Amelie Earhart, žene koja je imala namjeru postati prva koja će obletjeti svijet, još je uvijek nepoznata, piše Hina. Ipak, skupina američkih znanstvenika ovog će ljeta krenuti u novu potragu za odgovorima.

Analitičari su proučavajući stare fotografije otkrili dio njezina zrakoplova Lockheeda Electre i na osnovu toga će krenuti u istraživanje na otoku Nikumaroru, dijelu pacifičke države Kiribati. Istraga će biti privatno financirana, ali je američka administracija pomogla u pribavljanju svih potrebnih dopuštenja kiribatskih vlasti.

Amelia Earhart i njezin navigator Fred Noonan nestali su 1937. godine nakon što su na putu oko svijeta s Nove Gvineje poletjeli prema Havajima. Dosad su milijuni dolara potrošeni na ekspedicije i pokušaje pronalaska dokaza o njihovoj sudbini. Sud u Kaliforniji slavnu je pilotkinju, prvu ženu koja je preletjela Atalantik, službeno proglasio mrtvom 1939. godine. Po najčešćoj verziji, Earhart je ostala bez goriva i srušila se u ocean na putu od Nove Gvineje do otoka Howlanda, na koji je planirala sletjeti i natočiti gorivo.

Prije dvije godine skupina istraživača pronašla je fragmente kostiju na Nikumaroru, ali analizom nije bilo moguće potvrditi radi li se uopće o ljudskim kostima, a kamoli onima Amelije Earhart.

Oceanograf Robert Ballard, koji je pronašao olupine Titanica i Bismarck, snažno zagovara istragu na Kiribatiju. Fotografija na kojoj se navodno vidi dio Electre omogućava da se istraga s područja velikog na desetke tisuća četvornih kilometara suzi na malo područje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je novu potragu. "Amelia Earhart je bila heroina nacije, ljudima je dala nadu i inspirirala ih da sanjaju više i smjelije", kazala je Clinton.

Njezin nestanak 2. srpnja 1937. godine i dalje je jedna od većih zagonetki 20. stoljeća. Je li ostala bez goriva i srušila se u more? Je li Electra imala problema s motorom? Je li možda u letu vidjela otok i pokušala sletjeti na obližnji greben? Nitko ne zna te odgovore.

Earhart je na put oko svijeta krenula iz Oaklanda u Kaliforniji. Preko Miamija, Južne Amerike, Afrike, indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije stigla je na Novu Gvineju. U tom trenutku prešla je 35 tisuća od planiranih 46 tisuća kilometara. Ostatak je u najvećoj mjeri trebao biti let preko Pacifika, koji je bio najteža etapa puta i tijekom kojeg je nestala.

22.03.2012. 10:33:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh