« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
afera na pomolu

Pokrenuta istraga oko Spaladium arene

Građani Splita plaćaju 3,5 milijuna kuna najma za nedovršenu arenu koja usto zjapi prazna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Spaladium Arena

,

spaladium arena pod istragom

,

najam spaldium arene

Na samom početku priče o Spaladium areni postojali su zagovornici i protivnici njene izgradnje. Izgleda das u potonji bili točni u predviđanjima da će dvorana biti prevelik teret gradu Splitu.

Dvorana zjapi prazna, koncerata je malo ili nimalo. Dogradnja komercijalnog dijela uz dvoranu je počela pa stala i sada je tamo totalno ruglo od betona, željeza i blata. Pored toga mjesečni najam dvorane grad plaća 3,5 milijuna kuna i tako bi trebalo biti sljedećih 30 godina.

Prostom računicom ispada da će Splićani Spaladium platiti milijardu i 260 milijuna kuna.

Nije dugo trebalo čekati reakciju državnog odvjetništva. Istraga se konačno pokreće; državno odvjetništvo je od grada zatražilo sve ugovore vezane za preskupu dvoranu. To je potvrdila i gradska uprava.

Osim rukometnog prvenstva,  novih događanja nema na vidiku, a najam se plaća svaki mjesec. Građani su uvjerenin da je netko je uzeo dobru novčanu proviziju, kako to obično na kraju ispaden u Lijepoj našoj.

Takav zaključak nameće se i zbog činjenice da su se dvorane po svaku cijenu morale izgraditi, što je isticao bivši premijer Sanader..

Tek nedavno Županijsko državno odvjetništvo samo je zatražilo sve dokumente o dvorani na uvid. Kerumova gradska uprava samo je isporučila dokumente.

Vrhunac svega je postupak HDZ-ova gradonačelnika Kurete koji je na samom kraju mandata potpisao da ulagači u dvoranu - Konstruktor, IGH i Dalekovod još ne moraju izgraditi komercijalni dio.

Napomenimo das u se oni ranije obavezali podići poslovni centar, neboder od sto metara i goleme garaže. Tako je samo jednim Kuretovim potpisom Split uskraćen za oko 60 do 100 milijuna kuna komunalne naknade u ovoj godini. Ulagači sad navodno nemaju novca za tu gradnju, a nedovršeno ruglo stoji.

I Amerikanci su podvili rep i pobjegli glavom bez obzira. Od početka godine uspjeli su organizirati tek nekoliko događanja. Ulagači, Konstruktor, IGH i Dalekovod sada to vode sami preko svoje agencije.

No ni oni se nisu pretrgali; u tri protekla mjeseca organizirali su tek jedan koncert, a splićani i dalje plaćaju 3,5 milijuna kuna mjesečno. Ako to nije dovoljan razlog za istragu, što je?

22.09.2009. 10:54:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh