Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2009. 10:54:45
afera na pomolu

Pokrenuta istraga oko Spaladium arene

Građani Splita plaćaju 3,5 milijuna kuna najma za nedovršenu arenu koja usto zjapi prazna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Na samom početku priče o Spaladium areni postojali su zagovornici i protivnici njene izgradnje. Izgleda das u potonji bili točni u predviđanjima da će dvorana biti prevelik teret gradu Splitu.

Dvorana zjapi prazna, koncerata je malo ili nimalo. Dogradnja komercijalnog dijela uz dvoranu je počela pa stala i sada je tamo totalno ruglo od betona, željeza i blata. Pored toga mjesečni najam dvorane grad plaća 3,5 milijuna kuna i tako bi trebalo biti sljedećih 30 godina.

Prostom računicom ispada da će Splićani Spaladium platiti milijardu i 260 milijuna kuna.

Nije dugo trebalo čekati reakciju državnog odvjetništva. Istraga se konačno pokreće; državno odvjetništvo je od grada zatražilo sve ugovore vezane za preskupu dvoranu. To je potvrdila i gradska uprava.

Osim rukometnog prvenstva,  novih događanja nema na vidiku, a najam se plaća svaki mjesec. Građani su uvjerenin da je netko je uzeo dobru novčanu proviziju, kako to obično na kraju ispaden u Lijepoj našoj.

Takav zaključak nameće se i zbog činjenice da su se dvorane po svaku cijenu morale izgraditi, što je isticao bivši premijer Sanader..

Tek nedavno Županijsko državno odvjetništvo samo je zatražilo sve dokumente o dvorani na uvid. Kerumova gradska uprava samo je isporučila dokumente.

Vrhunac svega je postupak HDZ-ova gradonačelnika Kurete koji je na samom kraju mandata potpisao da ulagači u dvoranu - Konstruktor, IGH i Dalekovod još ne moraju izgraditi komercijalni dio.

Napomenimo das u se oni ranije obavezali podići poslovni centar, neboder od sto metara i goleme garaže. Tako je samo jednim Kuretovim potpisom Split uskraćen za oko 60 do 100 milijuna kuna komunalne naknade u ovoj godini. Ulagači sad navodno nemaju novca za tu gradnju, a nedovršeno ruglo stoji.

I Amerikanci su podvili rep i pobjegli glavom bez obzira. Od početka godine uspjeli su organizirati tek nekoliko događanja. Ulagači, Konstruktor, IGH i Dalekovod sada to vode sami preko svoje agencije.

No ni oni se nisu pretrgali; u tri protekla mjeseca organizirali su tek jedan koncert, a splićani i dalje plaćaju 3,5 milijuna kuna mjesečno. Ako to nije dovoljan razlog za istragu, što je?

22.09.2009. 10:54:45
http://metro-portal.hr/istraga-oko-spaladium-arene/22615/