« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
crna obljetnica

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Premijerka i civilne udruge upozoravaju na važnost zakonske regulacije i podizanja javne svijesti o nasilju nad ženama

(Igor Sambolec/ CROPIX)
Više o

obiteljsko nasilje

,

nasilje nad ženama

,

nasilje nad djecom

,

nasilje u vezi

,

nasilje u obitelji

,

Autonomna ženska kuća Zagreb

Nacionalni dan borbe protiv nasilja proglašen je prije četiri godine u spomen na trostruki zločin koji se na današnji dan 1999. dogodio na zagrebačkom Općinskom sudu. Tada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić. Za taj je zločin osuđen na najstrožu kaznu od 40 godina zatvora, što je bila prva takva dugotrajna zatvorska kazna izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

Predsjednica Vlade položila je vijenac i zapalila svijeću ispred spomen ploče postavljene na ulazu u sudnicu u kojoj se dogodilo stravično ubojstvo. "Nitko, nijedan muškarac u Hrvatskoj ne može biti cijenjeni član društva, bio sudac, političar, profesor, zastupnik, član Vlade, lokalni dužnosnik, ako je zapravo iza četiri zida osvjedočeni nasilnik", poručila je Kosor i ustvrdila kako toga, nažalost, ima. "S tim se susrećemo, a vrlo često, nažalost, to se i prešućuje", rekla je.

U prvih šest mjeseci ove godine oko 75 posto žrtava obiteljskog naselja su žene, navela je Kosor. Izrazila je zadovoljstvo brojem prisutnih na Općinskom sudu jer on, kako je rekla, pokazuje sve veći senzibilitet društva za problem nasilja.

U proteklom razdoblju učinjeno je puno u borbi protiv tog zla, ustvrdila je Kosor i uputila zahvalu svim udrugama civilnog društva koje su dugi niz godina davale primjer izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti.

Naglasila je kako Hrvatska ima Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, a izmijenjen je temeljni zakon u borbi protiv nasilja u obitelji u koji je uvedeno i ekonomsko nasilje. Navela je također da su ove godine osigurana sredstva za provedbu programa za financiranje skloništa za žene žrtve nasilja. Za taj program Ministarstvo obitelji izdvojilo je više od 1,6 milijuna kuna, kazala je.

"Niti zakoni, niti strategije, niti sve političke odluke neće biti dovoljne ako ostanu samo na deklaratornoj razini, ako svojim vlastitim primjerom i životom dokazujemo nešto suprotno", poručila je premijerka i naglasila da političari u tom smislu moraju biti uzor i primjer.

Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb novinarima je izjavila kako se u Hrvatskoj, nažalost, ni deset godina nakon masakra u sudnici nije puno pomaknulo po pitanju zaštite žena od nasilja. "Država ne štiti živote žena", rekla je Toelle i dodala kako smatra da "netko mora snositi odgovornost za propuste u svojoj službi".

Podaci CESI istraživanja (2006) pokazuju da je više od dvije trećine mladih doživjelo da se osoba s kojom su u vezi prema njima nasilno ponašala.

Problem nasilja u vezi djevojke uglavnom nastoje riješiti same te ne pokušavaju potražiti pomoć relevantnih institucija/organizacija i prijaviti doživljeno nasilje zbog straha, srama, nepovjerenja, te nedostatka relevantnih informacija.

Trenutačno je u proceduri donošenje novog Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji koji ne regulira i pitanje nasilja u vezama mladih, a ne postoji neki drugi zakon niti politika koja bi se bavila tim problemom. CESI već niz godina upozorava na potrebu za sustavnim preventivnim programima jer je rad s mladim ljudima koji upravo ulaze u prve veze važan za razvoj kvalitetne veze i prevenciju rodno uvjetovanog nasilja. Isto tako upozorava nadležne institucije na potrebu da se posebno zakonski regulira to pitanje koje je potrebno sagledati u širem kontekstu tradicionalnih rodnih uloga i nejednakih društvenih odnosa moći. Sankcioniranje te ozbiljan pristup rješavanju tog problema traži i Pravobraniteljica za djecu u Izvješću o radu za 2008. godinu. (hina/metro-portal)

22.09.2009. 11:39:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh