« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
brige nikad dosta

Istine i laži o zdravlju vašeg srca

Kava nije nužno zlo, bolesti srca nisu rezervirane samo za starije od 50, a dijete vam neće pomoći

(Getty Images)
Više o

krvni tlak

,

zdravlje srca

,

infarkt

,

razina kolesterola

Pogrešno je unaprijed donositi zaključke što je dobro, a što ne za zdravlje vašeg srca. Ako je nešto štetno za većinu ljudi, ne znači da je i za vas. Najvažnije je zapamtiti da srce najčešće uništavaju životinjske masti, šećer i lijenost, a dobro proučite i pregled istina i mitova o srcu:

1. Infarkt uglavnom prijeti muškarcima

Ovo je pogrešno razmišljanje. Štoviše, žene od srčanih bolesti umiru češće nego muškarci. Ipak, nježniji spol do početka menopauze štite hormoni zbog kojih u žena srčane bolesti nastupaju u prosjeku desetak godina kasnije nego u muškaraca.

2. Problemi sa srcem nastupaju nakon 50. godine

Sve više svjedočimo pojavi infarkta kod tridesetogodišnjih osoba. Glavni je razlog životni stil koji se sastoji od nezdrave prehrane i nedostatka kretanja. No, bolesti srca nalazimo i kod osoba koje su fizički aktivne ali su često pod stresom. Dakle, i mlađe osobe moraju paziti!

3. Ako su bolesti srca česte u obitelji, i ja ću doživjeti infarkt

Istina je da su genetika, dob i spol fakori na koje se ne može utjecati. Međutim, veći utjecaj na bolesti srca imaju faktori rizika na koje možete utjecati: prekomjerna težina, pušenje, visoka razina kolesterola u krvi, visok krvni tlak i općenito nezdravi stil života.

4. Alkohol šteti srcu

Zavisi koliko ga pijete. Umjerena konzumacija alkoholnih pića, što znači najviše 2 do 3 decilitra vina ili 0,5 litre piva dnevno, na srce imaju i pozitivan učinak. Veće količine srcu mogu naškoditi, a alkohol se ne smije preporučiti bilo kome.

5. Kava je zlo

Iako kava i čaj malo povisuju krvni tlak, nije nužno da ih potpuno izbjegavate. Mit da kava jako šteti srcu, prije je praznovjerje. Još nijedna znanstvena studija nije dokazala da taj popularni napitak povećava rizik od infarkta. No, i s kavom ne treba pretjerivati -  dvije šalice dnevno bit će vam dovoljne.

6. Dijete su dobre za zdravo srce

Ne, ne i ne! Umjesto rigoroznih dijeta, počnite s malim promjenama: koristite stepenice umjesto lifta, umjesto životinjskih koristite biljne masti, te jedite više voća i povrća.

7. Anopirin pomaže kod infrakta

Ako liječnici sumnjaju na infarkt, obično preporučaju tabletu anopirina ili acilpirina jer njihova kiselina pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi. No, to ne znači da sami možete uzeti taj lijek i mirno leći u krevet. Ako sumnjate da imate infarkt, što brže se obratite liječniku!

8. Iskašljavanje smiruje infarkt

To su bapske priče koje nemaju nikakvu podlogu u znanstvenim činjenicama.

Dakle, zaboravite na sve neprovjerene informacije i sami se pobrinite za zdravlje svog srca: pazite na prehranu, izmjerite kolesterol, krvni tlak i razinu šećera u krvi, i krećite se!

05.10.2009. 19:33:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh