« Žene
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
MYTHBUSTERS

Istina o tome što smijete, a što ne, ako dojite

Kako bismo razbili mitove o temi, donosimo vam 5 odgovora na pitanja koja često zadaju najveće glavobolje.

Alkohol i dalje ostaje zabranjen
Alkohol i dalje ostaje zabranjen (Pixabay)
Više o

dojenje

,

mitovi

Ako dojite vjerojatno vas brine kakve bi posljedice na bebu i njezin razvoj mogle imati stvari koje činite kako biste brinuli o sebi. Kako bismo razbili mitove o temi, donosimo vam 5 odgovora na pitanja koja često zadaju najveće glavobolje:

1. mit: treba prestati nositi dezodorans

Možda ste čuli da je aluminij u dezodoransima štetan za mlijeko i zdravlje bebe, i iako uvijek možete kupiti one koji ga ne sadrže, prema tvrdnjama liječnika s medicinskog fakulteta u Fresnu, aluminija se ne morate bojati jer ne postoji nikakav medicinski dokaz da će ikako štetiti i vama i bebi. "Aluminij se nalazi svuda oko nas, u hrani i u proizvodima za njegu kože, a od cjelokupne količine, vrlo ga malo zapravo dolazi u mlijeko", govori jedan od liječnika.

2. mit: ne biste smjeli uzimati sredstva protiv bolova

Ne trebate se mučiti. Lijekovi na bazi ibuprofena i paracetamola ne smetaju ni majci ni djetetu. Međutim treba biti oprezniji s decongestantima koji mogu smanjiti proizvodnju mlijeka i antihistaminima koji uzrokuju pospanost.

U svakom se slučajnu najprije treba posavjetovati s liječnikom, a uzimanje bilo kakavih lijekova uvijek je najbolje svesti na minimum.

3. mit: ne biste smjeli piti kavu

Iz Fresna tvrde da je količina kofeina koji kroz mlijeko dopire do djeteta zanemariv postotak količine koju vi popijete, no to ne znači da biste trebali piti više od 3 šalice dnevno. Ako konzumirate više od toga, kofein iz majčinog mlijeka mogao bi se nakupljati u bebinom tijelu zbog čega bi dijete moglo postati nemirno i nervozno.

4. mit: trebali biste smanjiti unos kalorija kako biste izgubili kile koje ste dobili u trudnoći

Dojenjem sagorijevate oko 500 kalorija dnevno, a to je dovoljno da velikom broju žena pomogne vratiti se na prijeporođajnu težinu. Ako želite brže smršaviti, jedite 1 800 kalorija dnevno u pravilno uravnoteženim obrocima, a s dijetom je najbolje početi tek dva mjeseca nakon poroda, nakon što se ustabili proizvodnja mlijeka, a tijelo se oporavi od poroda. 

5. mit: dozvoljeno je piti alkohol

Baš kao što je slučaj s odraslom osobom, tako je i s djetetom. Ne možemo unaprijed znati koliko alkohola je previše alkohola, što znači da biste ga trebali u potpunosti izbjegavati. Određena količina alkohola dospijeva u mlijeko, mijenja okus mlijeka i privikava dijete na okus alkohola te, s obzirom da je alkohol neurotoksin, utječe na razvoj djeteta. 

 

Piše: Andrea Holi
22.11.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh