« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
ZANIMA VAS?

Istina o instant juhama

Jedan tanjur instant juhe zadovoljava jednu petinu preporučenog dnevnog unosa povrća, pokazuju rezultati istraživanja

Instant juhe mogu biti i dobre za vas
Instant juhe mogu biti i dobre za vas (Arhiva)
Više o

instant juha

,

juha iz vrećice

,

sadržaj

,

nutritivna vrijednost

Moderan način života donio je i određene promjene prehrambenih navika pa ljudi sve rjeđe pripremaju obroke kod kuće te se umjesto toga odlučuju za gotova jela, brzu hranu ili ručanje u restoranima.

Zbog nedostatka vremena, ali i previše svakodnevnih obaveza, juha je postala jelo koje se sve češće zanemaruje, dok je u prošlosti bila sastavni dio svakog ručka.

Iako u pripremi domaćih juhica možemo sami kontrolirati koje namirnice ćemo upotrijebiti i kako ćemo ih začiniti, instant juhe su im se svojom kvalitetom znatno približile, a po nekim svojstvima su čak i u prednosti. Kada se radi o soli, instant juhe sadrže optimalnu količinu i nije ih potrebno dosoljavati, dok često domaće juhe dodatno solimo.

Istraživanja* pokazuju kako osobe koje konzumiraju bistru juhu s povrćem prije glavnog jela unesu do 20 posto manje kalorija nego one koje ju ne konzumiraju. Tanjur ovog okrepljujućeg obroka sadrži vrlo malo kalorija, a osigurava petinu preporučenog dnevnog unosa povrća. Dodatno, instant juhe su značajan izvor vlakana pa čak i proteina, minerala i vitamina.

Sastojci današnjih instant juha su dobro poznati i na poleđini pakiranja uglavnom možemo pronaći sve bitne informacije, kao i tablicu nutritivnih vrijednosti u kojoj se nalaze podaci o količini masti, zasićenih masnoća, proteina, šećera i soli koje sadrže. Na taj način možemo jednostavnije isplanirati izbalansirane obroke tijekom dana.

Juhe su prepoznate u narodnoj, ali i tradicionalnoj medicini. Njihova se konzumacija preporučuje kod povišene temperature i prehlada jer se smatraju dobrim izvorom tekućine, čime se sprječava dehidracija. Kod raznih bolesti juha je osnovno jelo upravo iz razloga što se lako probavlja, a kod određenih bolesti probavnog trakta je prva hrana koja se uvodi nakon operacija ili dužeg gladovanja.

Imajući u vidu sve navedeno, trebalo bi dobro razmisliti hoćemo li pri sljedećem obroku preskočiti juhu kao početak jela. Dovoljno je samo pet minuta da kompletiramo svoj obrok i na taj način u organizam unesemo neophodne nutrijente, zbog čega će nam naše tijelo sigurno biti zahvalno!

*Izvor istraživanja: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2128765

Piše: Nataša Šoštarić, nutricionistica
05.09.2016. 16:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh