« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UNATOČ PRITISCIMA

Istekao moratorij, nastavljena gradnja naselja na Zapadnoj obali

Premijer Netanyahu odupro se snažnim pritiscima međunarodne zajednice odbijajući ponovno uvesti moratorij u naseljima

Izrael
Izrael (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

izgradnja naselja

Nekoliko sati nakon isteka desetomjesečnog moratorija na izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali, u ponedjeljak su nastavljeni građevinski radovi, dok su čelnici dviju strana, izraelske i palestinske ostali pri svojim stajlaištima, javile su agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u ponedjeljak pozvao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na nastavak mirovnih pregovora i nakon isteka moratorija, no palestinski predsjednik nije odustao od zahtjeva za zamrzavanjem izgradnje što podupire i Washington.

>>Izrael mora izabrati između mira i naselja

Desetomjesečni moratorij koji je nametnuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu istekao je u ponoć bez bilo kakve izjave njegove vlade o tome razmatra li mogućnost njegova produžetka. Neposredno nakon isteka moratorija izraelski premijer pozvao je palestinskog predsjednika da "nastavi iskreno sudjelovati u pregovorima koje smo pokrenuli radi postizanja povijesnoga mirovnog sporazuma između naših dvaju naroda".

"Izrael je spreman nastaviti kontakte kako bi se pronašao način nastavka mirovnih pregovora izmeđ Izraela i Palestinske samouprave", ističe se u priopćenju. S druge strane, Abas je u nedjelju u Parizu ponovio da bi mirovni pregovori bili "gubitak vremena" kada Izrael ne bi produžio moratorij na izgradnju.

"Abu Mazen (Abas) želi nastaviti pregovore no Netanyahu mora donijeti odluku o zamrzavanju naseljavanja kako bi se stvorila povoljna atmosfera za nastavak mirovnoga procesa i uspjeh pregovora", rekao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

SAD traži produženje moratorija

Sjedinjene Države ponovno su u nedjelju pozvale Izrael da produži moratorij na izgradnju novih naselja naglašavajući da se američko stajalište o tome nije promijenilo.

"Naše stajalište o izgradnji naselja nije se promijenilo", izjavio je glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley. "Ostajemo u bliskom kontaktu s obje strane i ponovno ćemo se sastati ovih dana", dodao je.

"Ostat ćemo usredotočeni na cilj koji vodi pregovore prema rješenju koje bi podrazumijevalo dvije države (izraelsku i palestinsku) i poticat ćemo obje strane na konstruktivne geste u tom smislu", rekao je Crowley.(hina/metro-portal)

27.09.2010. 10:31:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh