« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
JOŠ MALO

Isprintajte si solarne ćelije

Znanstvenici su na običnom tintnom pisaču uspjeli isprintati funkcionalne solarne ćelije

Solarne ćelije
Solarne ćelije (Free Digital Photos)
Više o

zelena energija

,

printanje

,

solarne ploče

Tintni printer može ispisati solarnu ćeliju, vijest je koja stiže sa Sveučilišta Oregon. Znanstvenici su razvili posebnu tintu koja doista omogućuje printanje solarnih ćelija kod kuće, na najobičnijem tintnom pisaču.

Tinta se sastoji od barka, indija, galija i selena. Radi se o elementima koji se također koriste i prilikom proizvodnje uobičajenih ćelija za dobivanje solarne energije, piše stručni časopis Solar Energy Materials and Solar Cells.

Ćelije se pritom printaju na posebnom papiru s velikom moći upijanja. Znanstvenici vjeruju da su došli do važnog otkrića koje će povećati efikasnost proizvodnje ćelija. Očekuju da će se broj nusproizvoda na taj način smanjiti za čak 90 posto, a time i troškovi proizvodnje te dostupnost ćelija za kućanstva.

U daljnjim istraživanjima namjeravaju povećati kvalitetu printanih solarnih ćelija. Naime, one zasad tek 5% prikupljene energije pretvaraju u struju, a cilj je prije komercijalizacije doći do najmanje 12 % (kod uobičajenih ćelija taj se iznos kreće oko 20%).

30.06.2011. 21:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Martina
    24.04.2014. 10:58
    Pozdrav! Još nisam čula za ovakvo što! Zbilja fascinantno! Bilo bi to stvarno super isprintati solarnu ćeliju!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh