« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ISPROBANA METODA

Isprika na desno uho najbolji je način da vam se oprosti

Nije lako uputiti ispriku, no čini se kako postoji najbolji način da to učinite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

ljutnja

,

isprika

,

desno uho

Istaživači su otkrili tajnu, a to je da ispriku kažete osobi na njeno desno uho. Naime, studija pokazuje da kada smo ljuti ili bijesni, ovo uho postaje najosjetljivije na zvuk. Zbog toga, kako tvrde, najbolji način da se osoba umiri jest ciljano upućivanje isprike na strateško mjesto, jer desnu stranu tijela kontrolira lijeva strana mozga, dio koji koristimo kada smo ljuti.

Kako bi proučili što se dešava kada se naljutimo, istraživači su potaknuli 30 mladih muškaraca na bijes uz pomoć uvredljivih izjava. Kako su postajali sve više uznemireni, rastao im je krvi tlak i otkucaji srca, kao i nivo testosterona.

Istraživači sa Sveučilišta Valencia zatim su proveli testiranje na sluh lijevog i desnog uha. Osjetljivost desnog uha značajno se poboljšala kada su muškarci bili ljuti, no promjene u lijevom nije bilo.

Prijašnja istraživanja također su pokazala da ako nekog želite nagovoriti na nešto, najbolje je to učiniti obraćanjem na desno uho. Kada su talijanski istraživači pitali 200 osoba iz noćnih klubova za cigaretu, otkrili su kako su šanse da će je dobiti gotovo dvostruko veće ako molbu upute na desno uho.

No, nisu samo uši pod kontrolom metode obrnutih polutki mozga. Studije pokazuju kako je desno stopalo osjetljivije na dodire, lijevi obraz na poljubac, a lijeva strana tijela bolja je za držanje bebe.

02.02.2010. 09:52:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh