« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MAGMA

Islandski vulkan nikako da se smiri

Gust, tamnosmeđ oblak pepela nadvio se nad Europom i onemogućio odvijanje zračnog prometa na sjeveru i u središnjem dijelu kontinenta

(Wikipedia)
Više o

Island vulkan

,

Island ledenjak

,

Ejfjallajokulla

,

europski zračni promet

,

zrakoplovi Europa

,

zračne luke Europa

Islandski vulkan ispod glečera Ejfjallajokulla i dalje je aktivan u izbacivanju pepela i nema naznaka da se smiruje, objavili su islandski stručnjaci u petak.

Gust, tamnosmeđ oblak pepela nadvio se nad Europom na visini od šest do deset kilometara i onemogućio odvijanje zračnog prometa na sjeveru i u središnjem dijelu kontinenta, a zabrana prometa se pomalo širi i na istok.

"Manje više ista je situacija kao i jučer, vulkan je i dalje aktivan i dalje proizvodi plin", rekao je profesor na islandskom sveučilištu Armann Hoskuldsson. "Očekujemo da će to potrajati dva ili nešto više dana. Vulkan ne može još dugo ovim tempom jer je količina magme ograničena", dodao je.

S tim se složio i glasnogovornik islandskog ministarstva zaštite okoliša Gudmundur Gudmundsson.

Poremećaj u europskom zračnom prometu zbog erupcije pepela s islandskog vulkana širi se u petak srednjom Europom, javljaju agencije.

Potpuno su ili djelomično zatvoreni zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene zračne luke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

Europska agencija za nadzor zračnog prometa Eurocontrol priopćila je da će poremećaji potrajati još najmanje 24 sata. U petak se na europskom nebu očekuje oko 11 tisuća letova, u usporedbi s 28 tisuća u normalnim okolnostima. Bit će otkazano i dvije trećine od uobičajenih 300 transatlantskih letova na dan. Letove prema Europi otkazale su i neke od azijskih i australskih kompanija.

Poljske vlasti će u petak popodne održati hitan sastanak o mogućoj odgodi pogreba poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, predviđenog u nedjelju u Krakovu, na koji su dolazak najavila brojna strana izaslanstva, među kojima i američko predviđeno predsjednikom Barackom Obamom. Krakovska zračna luka, koja je u petak ujutro još bila otvorena, u međuvremenu je zatvorena za promet.

Ovo je vjerojatno najveći poremećaj u europskom zračnom prometu od terorističkih napada 11. rujna 2001. Stotine tisuća putnika blokirane su u zračnim lukama, a financijska šteta je zasad nemjerljiva. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 13:23:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh