« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
A KAD ĆE NAŠI?

Island će suditi bivšem premijeru zbog nemara u vrijeme krize

Geiru Haardeu sudit će se zbog nemara za vrijeme sloma islandskog financijskog sustava u listopadu 2008. godine

Geir Haarde
Geir Haarde (Wikipedia)
Više o

The BeatShakers

,

sonda Messenger

Islandski parlament u utorak je odlučio da će bivšem premijeru Geiru Haardeu suditi zbog nemara u vrijeme sloma financijskog sustava u zemlji u listopadu 2008. godine. Po rezultatu glasovanja, Althing je sa 33 glasa za i 30 protiv odlučio da će pred Visoki sud pravde (Landsdomur) izvesti bivšeg konzervativnog predsjednika islandske vlade.

Geir Haarde (59) koji je u siječnju 2009., odmah nakon financijske krize koja je uništila islandske banke, podnio ostavku kako bi se liječio od raka, došao je na vlast u lipnju 2006. i ponovo je izabran 2007. iz redova konzervativne i euroskeptične Stranke neovisnosti.

Na temelju islandskog zakona bivšem premijeru prijeti do godinu dana zatvora i novčana kazna ako se proglasi krivim za nemar.

No, parlament je ipak glasovao protiv sudbenog progona troje Haardeovih bivših ministara, socijaldemokratkinje Ingibjorg Solrun Gisladottir, bivše ministrice vanjskih poslova, Arnija Mattiassena, bivšeg ministra financija i Bjoergvina Sigurdssona, bivšeg ministra trgovine. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 23:33:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh