« Svijet
objavljeno prije 14 godina
MUSLIMANSKE ZEMLJE UPOZORAVAJU

Islamofobija na zapadu poprima velike razmjere

Zapadno društvo je, prema mišljenju muslimanskih država, prožeto neprijateljsvom prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Egipat

,

UN

,

Pakistan

,

Islam

,

islamofobija

Muslimanske su države u srijedu rekle da je "islamofobija", kako su je nazvale, zahvatila zapad i medije zapadnih zemalja i zatražile da Ujedinjeni narodi poduzmu oštriju akciju protiv te pojave.

Izaslanici islamskih zemalja, uključujući Pakistan i Egipat, rekli su Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda da odnos prema muslimanima u zapadnim zemljama doseže razmjere rasizma i diskriminacije i da se protiv takvog odnosa mora boriti.

"Ljudi arapskog porijekla suočeni su s novim oblicima rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i s time povezanih oblika netolerancije i proživljavaju diskriminaciju i marginalizaciju", rekao je jedan egipatski izaslanik, po sažetom izvješću UN-a.

>> Švicarska zbog zabrane gradnje minareta mora pred sud UN-a

Pakistan je, govoreći ispred 57 zemalja Organizacije islamske konferencije (OIC), rekao da posebni istražitelj za vjerske slobode treba ispitati takav rasizam "posebice u zapadnim društvima".

Pakistan je predložio rezoluciju Vijeću koja upućuje njegovog posebnog istražitelja za vjerske slobode da "blisko surađuje s organizacijama masovnih medija kako bi osigurao da one stvaraju i promiču ozračje poštovanja i tolerancije za vjerske i kulturalne različitosti". Diplomati kažu da treba očekivati da se rezolucija prihvati s obzirom na većinu koju OIC i njegovi saveznici imaju u tom tijelu. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 22:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    17.06.2010. 10:15
    To osjecamo na svojim ledima decenijama ali je dobro da se to na naj visoj istanci diskutuje i prizna.Nama je zivot na zapadu unisten.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh