« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BARACK OBAMA:

Islam nije dio problema nego unapređenja mira

Predsjednik SAD-a u sklopu bliskoistočne turneje pozvao je na mirenje islama i zapada optuživši ekstremiste za trenutne probleme.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Egipat

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

Iran

,

Kairo

,

bliskoistočni mirovni proces

Američki predsjednik Barack Obama danas je održao govor na Sveučilištu u Kairu prilikom čega je muslimanskom svijetu poručio da su ekstremisti iskoristili napetosti između muslimana i Zapada. Dio je to njegove misije 'mirenja' odnosno smanjenja razlika između Zapada i islama za koji je rekao da nije dio problema nego dio unapređenja mira.

Obama se posebno osvrnuo i na sukob Izraela i Palestinaca poručivši da su dvije države jedini način završetka tog sukoba. "Jedino rješenje za ostvarenje težnji dviju strana su dvije države u kojima bi i Izraelci i Palestinci živjeli u miru", izjavio je Obama i poručio kako će se osobno držati tog stava, no osim toga nije ponudio niti jednu novu inicijativu za moguće rješenje problema.

Po pitanju Afganistana američki predsjednik je izjavio da SAD ne želi zadržati vojnike i vojne baze u Afganistanu, ali kako moraju biti sigurni da je problem ekstremista riješen što još nije slučaj. "Sa zadovoljstvom bi vratili kući svakog vojnika kad bi bili sigurni da u Afganistanu i Pakistanu više nema nasilnih ekstremista odlučnih da ubiju što više Amerikanaca", pojasnio je Obama.

Trenutno najveći 'trn u oku' Izraela i zapadnih sila, Iran, također je spomenut. Obama je potvrdio kako svaka država, što uključuje Iran, ima pravo na nuklearnu tehnologiju u mirne svrhe. Ipak je naglasio kako je "svima jasno da smo došli do odlučujuće točke kada je u pitanju nuklearno oružje. Tu se ne radi o interesima Amerike, nego o sprječavanju utrke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku jer bi ona mogla odvesti ovu regiju i svijet na strašno opasan put".

Izvor: Hina

04.06.2009. 14:30:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh