« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE

Demokraciji prijete nove autoritarne vlasti

Autoritarni režimi potkopavaju međunarodna pravila i standarde koje je zadnjih nekoliko desetljeća izgradio demokratski svijet

(Corbis)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Iran

,

Venezuela

,

demokracija

,

totalitarizam

,

Freedom House

,

Radio Slobodna Europa

,

Radio Liberty

,

Radio Slobodna Azija

,

autoritarni režimi

U danas objavljenom izvještaju agencije Freedom House, Radio Slobodna Europa/Radio Liberty te Radio Slobodna Azija, sve djelomično financirane od strane SAD-a, ustvrdile su kako su vlasti u Kini, Iranu, Rusiji i Venezueli autoritarne klike koje svoje bogatstvo i utjecaj koriste za podrivanje globalne demokracije i vladavine prava.

U izvještaju se kaže da je zbog načina na koji te zemlje izazivaju zapadne demokratske institucije 'slika znatno mračnija' nego za Hladnoga rata jer su one integrirane u globalno gospodarstvo i svjetska tijela. Studija pokazuje da proizvodna i trgovačka snaga Kine ima znatne sličnosti s izvoznicama nafte Iranom, Rusijom i Venezuelom, iako im se politički sustavi i povijest uvelike razlikuju.

"Kreatori politike ne shvaćaju kakvu opasnost ti autoritarni modeli 21. stoljeća znače za demokraciju i vladavinu prava diljem svijeta. Kao što bez zakona vladaju unutar svojih granica, autoritarni režimi potkopavaju međunarodna pravila i standarde koje je zadnjih nekoliko desetljeća izgradio demokratski svijet, i tako prijete izvozom nestabilnosti i pogrešaka koje su sastavni dio njihova sustava", stoji u izvještaju.

Izvor: Hina

04.06.2009. 20:58:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh