« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
STVARNO?

Iskustva za pamćenje prije materijalnih dobara

Hrvati u ovoj godini planiraju više putovati, ići na koncerte i trošiti na hranu

Ovo se voli i traži
Ovo se voli i traži (Arhiva)
Više o

hrana

,

Hrvati

,

uživanje

U godini koja obiluje globalnim sportskim događanjima, glazbenim turnejama i filmskim festivalima, Mastercardovo novo istraživanje razotkriva rastući trend ulaganja u iskustva među hrvatskim potrošačima. Više od polovice ispitanika (57%) planira ove godine povećati svoje izdatke za iskustvene aktivnosti u usporedbi s prethodnom godinom, a žele isprobati više putovanja (61% ispitanika planira potrošiti više), glazbenih festivala i koncerata (42%) te gastronomskih doživljaja (39%). Troškove vezane uz iskustva planira smanjiti 11% Hrvata.

Istraživanje, provedeno na ukupno preko 16.000 ispitanika, pokazuje da čak 73% ispitanika iz Hrvatske smatra da je novac utrošen na iskustva uvijek vrijedan. Potrošači izražavaju snažnu povezanost s iskustvima koja im pružaju najbolje životne uspomene (40%), omogućavaju novi pogled na svijet (44%), i duboko obogaćuju kroz dijeljenje s drugima (41%).

Podaci pokazuju da se 36% ispitanika odlučuje za uravnotežen pristup, jednako trošeći na materijalna dobra i iskustva, dok 32% primarno preferira iskustva. Među faktorima koji utječu na odluku o ulaganju u iskustvo ističu se zdravlje i dobrobit, jedinstvenost iskustva, kao i mogućnost dijeljenja s prijateljima i obitelji.

Ovo je istraživanje pokazalo i da u Europi čak devet od deset ispitanika namjerava trošiti više na iskustva u 2024. u odnosu na prethodnu godinu.

„Europa, s bogatom kulturnom baštinom i raznovrsnim događanjima, pruža idealnu pozornicu za stvaranje trajnih uspomena. Naša platforma priceless.com ima za cilj spojiti ljude s onim što najviše vole, svakodnevno i svugdje. Ovo istraživanje pomaže nam razumjeti prioritete ljudi za 2024. godinu i kako im možemo obogatiti život. Danas nudimo bezbrojna iskustva na više od 30 destinacija diljem svijeta, a među njima su - između ostalih - finale UEFA Lige prvaka, Filmski festival u Cannesu, The Open, stotine koncerata tvrtke Live Nation", istaknuo je Raja Rajamannar, glavni direktor marketinga i komunikacija kompanije Mastercard.

Na europskoj razini, ovaj se sentiment odražava u želji za putovanjima, prisustvovanjem glazbenim događajima uživo, uživanjem u kulinarstvu i wellness odmorima. Skoro četiri petine ispitanika (78%) vidi veliku vrijednost u trošenju na takve aktivnosti, dok 29% posebno izdvaja sredstva za iskustvene aktivnosti unutar svojih financijskih planova.

Natalia Lechmanova, glavna ekonomistica za Europu u Mastercardovom ekonomskom institutu, ističe da, iako su potrošači posljednjih godina bili suočeni s teškim financijskim odlukama, njihova želja za smislenim iskustvima ostaje čvrsta. „Kako ekonomski pritisci poput visoke inflacije i visokih kamatnih stopa jenjavaju, očekuje se da će potrošači usmjeriti svoju povećanu kupovnu moć prema diskrecijskim troškovima. Dinamičan kalendar događaja u Europi za ovu godinu, uključujući sportska natjecanja i glazbene festivale, vjerojatno će poduprijeti ovaj trend", dodaje Lechmanova.

Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj, izražava zadovoljstvo rastućim interesom za iskustvena putovanja i kulturna događanja među Hrvatima. „Naša platforma priceless.com odgovara na ove trendove nudeći bogat izbor iskustava, od gastronomije do wellnessa. Težimo obogatiti živote potrošača promicanjem najboljih aspekata hrvatske kulture, a na taj način ujedno dajemo doprinos unaprjeđenju naše turističke ponude sukladno zahtjevima današnjih turista", naglašava Kariž.

26.03.2024. 10:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh