« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
WTF?!

ISIL objavio petogodišnji plan, želi Hrvatsku u svom kalifatu

Nakon što je islamistička skupina ISIL, koja se odmetnula od Al Kaide, u nedjelju u Tikritu proglasila uspostavu kalifata, objavili su petogodišnji plan ... u njemu smo i mi!

I mi smo na listi želja
I mi smo na listi želja (Screenshot)
Više o

Hrvatska

,

ISIL

,

kalifat

ISIL je u nedjelju obznanio osnivanje kalifata u osvojenom Tikritu, a pripadnici iračke vojske u ponedjeljak su pojačali napade na taj grad u nastojanju da iz njega istjeraju novoproglašenog kalifa Abua Bakra al Bagdadija i njegove džihadiste.

Na Internetu se pojavila karta koja obuhvaća teritorij koji sunitski militanti i njihov vođa Abu Bakr al-Baghdad planiraju osvojiti. Na toj je karti i Hrvatska.

'On (Bagdadi) je imam i kalif svih muslimana', rekao je glasnogovornik ISIL-a Abu Muhamad al-Adnani u priopćenju objavljenom nainternetskoj stranici te skupine u nedjelju, prvog dana svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Tim potezom, koji je slijedio nakon trotjednih silovitih sukoba u kojima je ISIL ostvario velike teritorijalne uspjehe u Iraku i Siriji, čelnici te krajnje radikalne i brutalne sunitske naoružane skupine pokazuju namjeru da izbrišu postojeće međunarodne granice koje potječu još iz kolonijalnog doba, sruše iračku šijitsku vlast koju podupiru SAD i Iran, te uspostave jedinstvenu transnacionalnu svemuslimansku državu kojom će upravljati kalif.

Istodobno je to izravan izazov dosad neupitno vodećoj ulozi Al Kaide među radikalnim muslimanima svijeta i konzervativnim sunitskim vladarima zemalja Zaljeva, koji su ISIL već i dosad smatrali sigurnosnom prijetnjom.

01.07.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh