« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DUBLIN:

Irci prosvjeduju protiv mjera štednje

Sindikati plan štednje nazivaju ''objavom rata najslabije plaćenim radnicima'', a prosvjedu se odazvalo desetak tisuća građana

Irci prosvjeduju protiv mjera štednje
Irci prosvjeduju protiv mjera štednje (Shutterstock)
Više o

Irska prosvjed

,

Irska kriza

Desetak tisuća Iraca prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u središtu Dublina protiv vladina plana štednje koji je predstavljen kao uvjet za veliki program pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sindikati su pozvali na mobilizaciju protiv plana štednje koji predstavlja "objavu rata najslabije plaćenim radnicima", naglasio je predsjednik najvećeg irskog sindikata Siptu. Mjerama štednje najavljenim u srijedu predviđa se za 15 milijardi eura smanjiti proračun i povisiti poreze do 2014.

Bit će smanjenje naknade za nezaposlene, mirovne djelatnika i minimalne plaće, a blizu 25.000 radnih mjesta će biti ukinuto. Tim planom se kani za tri posto smanjiti irski javni dug, koji sada iznosi 32 posto BDP-a i on je nužan uvjet za program EU i MMF-a za spašavanje Irske, koja je u velikim dugovima nakon sanacije banaka.

Objava dogovora o međunarodnoj pomoći, koja bi trebala iznositi 85 milijardi eura, očekuje se u ponedjeljak. (hina/metro-portal)

27.11.2010. 17:25:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh