« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obama:

Iranu dva tjedna za inspekciju nuklearnog pogona

Ako Iran ne ispuni svoja obećanja o suradnji, američki predsjednik upozorava da će SAD još povećati pritisak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

Iran mora zajamčiti pristup međunarodnim inspektorima do svog novootkrivenog nuklearnog pogona u roku od dva tjedna, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama komentirajući pregovore u Ženevi, na kojima je Teheran pristao na punu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Obama je pregovore Irana s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom, tzv. skupinom 5+1, opisao kao "konstruktivan početak" iza kojeg "mora uslijediti konstruktivna akcija iranske vlade", upozorivši Teheran da američko strpljenje nije neograničeno.

- Iran mora pokazati transparentnost. Ranije smo dali jasne dolaze da Iran gradi tajni nuklearni objekt u Qomu. Od tada je Iran pristao odmah i u potpunosti surađivati s IAEA. Iran mora zajamčiti neometani pristup inspektorima IAEA u roku od dva tjedna - rekao je Obama.

Ako Iran ne ispuni svoja obećanja o suradnji, "tada SAD neće pregovarati u nedogled, i spremni smo za daljnje povećanje pritiska", upozorio je američki predsjednik.

Obamina izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je izaslanik EU na pregovorima, Javier Solana, potvrdio da će Iran i skupina 5+1 do kraja ovoga mjeseca održati nove pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Obama je također pozvao Iran da poduzme korake koji će pojačati povjerenje da njegov nuklearni program ima miroljubive namjere, primjerice da prebaci svoj nisko obogaćeni uran na daljnju preradu u treće zemlje.

Visoki američki dužnosnik kazao je novinarima u Ženevi da je Rusija pristala preuzeti nisko obogaćeni uran od Irana, i obogatiti ga s oko 3,5 posto na 19,75 posto, a potom bi ga preuzela Francuska i preradila u gorive šipke za uporabu u istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Taj reaktor radi već desetljećima, proizvodeći medicinske izotope, a trenutačno je u njemu gorivo koje je Iranu početkom 1990-ih isporučila Argentina, rekao je američki dužnosnik. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 07:29:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh