« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
OBUKA U TIJEKU

Iranski vojni brodovi prošli Sueski kanal prvi put nakon 1979. godine

Iranska agencija Fars objavila je još 26. siječnja da su iranski pomorski kadeti upućeni na jednogodišnju misiju obuke u Sredozemnom moru

Sueski kanal
Sueski kanal (Wikipedia)
Više o

Iran

,

vojni brodovi

,

Sueski kanal

,

Egipat

Dva broda iranske ratne mornarice prošla su Sueski kanal, prvi put od 1979. godine, izvijestila je u nedjelju iranska televizijska postaja Al Alam, prenosi Hina. "Dva iranska ratna broda prošla su kroz kanal i idu prema sirijskoj luci", izvijestila je postaja. Egipatska vojska, koja upravlja zemljom od 11. veljače, odobrila je iranski zahtjev za prolaz brodova kanalom, rekao je izvor iz egipatske vojske u petak.

Za egipatsku prijelaznu vlast iranski je zahtjev predstavljao osjetljivo pitanje jer je Kairo saveznik Sjedinjenih Država, Egipat ima mirovni sporazum s Izraelom, a njegovi odnosi s Iranom su od iranske revolucije 1979. bili zategnuti.

Iranska agencija Fars objavila je još 26. siječnja da su iranski pomorski kadeti upućeni na jednogodišnju misiju obuke u Sredozemnom moru, preko Adenskog zaljeva u Crveno more i dalje kroz Sueski kanal. "Tijekom misije iranski mornarički kadeti proći će obuku kako bi se pripremili za obranu iranskih teretnih brodova i naftnih tankera od stalne prijetnje napada somalskih gusara", stajalo je u vijesti Farsa.

Sueskim kanalom nije prošao nijedan iranski ratni brod od uspostave Islamske Republike 1979. godine. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman prije nekoliko je dana ovaj događaj ocijenio "provokacijom" kakve Izrael ne može vječno ignorirati. Iranski pomorski kontingent, po Avigdorovim riječima, ne bi predstavljao ozbiljniju prijetnju Izraelu, ali bi taj događaj predstavljao najbliži susret vojnih snaga dvaju arhetipskih neprijatelja koji su zemljopisno udaljeni jedan od drugog.

20.02.2011. 10:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh