« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NEMA STRAHA

Iran smatra da su male šanse da ih Izrael napadne

Glasnogovornik iranskog MVP je ustvrdio kako Iran nikada u povijesti nije bio spremniji na obranu kao danas, što je po njemu i glavni razlog zbog kojega ne treba očekivati izraelski napad

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Iran

,

nuklearni program irana

,

vojni udar

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je u utorak u Sarajevu kako ne vjeruje da će se Izrael usuditi napasti njegovu zemlju, a istodobno je izrazio uvjerenje kako će Iran uspjeti nastaviti prodavati naftu na svjetskom tržištu bez obzira na napore zapadnih država da to spriječe zbog iranske odlučnosti da nastavi razvijati svoj nuklerani program, javlja Hina.

"Mogućnost sukoba i izbijanja rata (s Izraelom) smatramo veoma niskom", izjavio je Mehmanparast na konferenciji za novinstvo održanoj na kraju posjeta BiH.

Mehmanparast, koji obnaša i dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova Irana zaduženog za javnu diplomaciju, predvodi izaslanstvo koje će nakon Sarajeva posjetiti Beograd a potom i Zagreb u pokušaju da ojača odnose Irana sa BiH, Srbijom i Hrvatskom, posebice u području gospodarstva.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Mehmanparast je kazao kako u sadašnjim okolnostima nema naznaka da bi se Izrael mogao odlučiti napasti Iran, dodajući kako suprotne tvrdnje drži "promidžbom" koja je po njegovu mišljenju rezultat "slabosti cionističkog režima".

Mehmanparast je ustvrdio kako Iran nikada u povijesti nije bio tako spreman na obranu kao danas, što je po njemu i glavni razlog zbog kojega ne treba očekivati izraelski napad.

Mehmanparast je odbacio optužbe da njegova zemlja razvija vojni nuklearni program.

Ponavljajući kako Iran razvija nuklearni program samo u mirovljubive svrhe, kazao je kako u toj zemlji postoji samo jedan reaktor i to u Teheranu u kojemu se koristi potencijalno sporni dvadeset postotno obogaćeni uranij.

Mehmanparast tvrdi kao je isljučiva namjena tog reaktora medicinska te da služi za liječenje malignih bolesti.

Potvrdio je kako će se razgovori o iranskom nukelarnom programu uz sudjelovanje skupine "5+1" nastaviti u subotu u Istanbulu, dodajući kako se Iran nada "konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi".

"Uvijek smo spremni na dijalog i na pregovore, a do rezultata može doći ako pregovaračke strane pristupe pozitivno u interesu suradnje a ne sukobljavanja", kazao je Mehmanparast.

Komentirajući nametanje sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa uključujući i zabranu trgovine naftom, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova je kazao kako to ne može promijeniti činjenicu da je njegova zemlja u stanju osigurati isporuke nafte svijetu za idućih 85 godina a plina za čak 150 godina.

Podsjetio je kako Iran za sada ne prodaje naftu Velikoj Britaniji i Francuskoj, no nije mogao izrijekom potvrditi kako će biti prekinute isporuke i za Grčku, Španjolsku i Njemačku.

"Ako bismo izvozili naftu onima koji ne mogu platiti, to ne bi bilo dobro", izjavio je Mehmanparast.

10.04.2012. 19:52:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh