« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NOVO OZRAČJE

Iran prihvatio klauzule sporazuma o razmjeni urana

Uskoro ćemo obavijestiti IAEA i ocjenjujemo da je taj sporazum prilika za sve, rekao je iranski predsjednik Ahmadinedžad turskom premijeru Erdoganu

Mahmud Ahmadinedžad Iran
Mahmud Ahmadinedžad Iran (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski nuklearni program

,

iran uran

,

Australke

,

Knežija

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu da njegova zemlja prihvaća klauzule sporazuma o razmjeni urana zaključenog s Turskom i Brazilom te da će o tome obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.

"Uskoro ćemo obavijestiti IAEA. Ocjenjujemo da je taj sporazum prilika za sve", istaknuo je iranski čelnik u subotu navečer u telefonskom razgovoru s Erdoganom, objavila je u nedjelju tiskovna služba turskog premijera.

Ahmadinedžad je kazao kako u tom sporazumu vidi "početak novog pristupa i novog ozračja" za rješavanje krize oko svojeg nuklearnog programa, piše u priopćenju.

Erdogan je savjetovao svojem sugovorniku da njegova zemlja "na najbolji mogući način iskoristi tu priliku dobivenu nakon intenzivnih diplomatskih napora", ističe se u tekstu.

Iran je prihvatio svoj niskoobogaćeni uran na turskom teritoriju zamijeniti za onaj obogaćen 20 posto, koji će koristiti u svojim reaktorima za medicinske svrhe.

Bez obzira na to, Vijeće sigurnosti UN-a u utorak bi trebalo raspravljati o novim sankcijama Iranu zbog nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 15:56:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh