Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 15:56:30
NOVO OZRAČJE

Iran prihvatio klauzule sporazuma o razmjeni urana

Uskoro ćemo obavijestiti IAEA i ocjenjujemo da je taj sporazum prilika za sve, rekao je iranski predsjednik Ahmadinedžad turskom premijeru Erdoganu

Mahmud Ahmadinedžad Iran
Mahmud Ahmadinedžad Iran (Getty Images)

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu da njegova zemlja prihvaća klauzule sporazuma o razmjeni urana zaključenog s Turskom i Brazilom te da će o tome obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.

"Uskoro ćemo obavijestiti IAEA. Ocjenjujemo da je taj sporazum prilika za sve", istaknuo je iranski čelnik u subotu navečer u telefonskom razgovoru s Erdoganom, objavila je u nedjelju tiskovna služba turskog premijera.

Ahmadinedžad je kazao kako u tom sporazumu vidi "početak novog pristupa i novog ozračja" za rješavanje krize oko svojeg nuklearnog programa, piše u priopćenju.

Erdogan je savjetovao svojem sugovorniku da njegova zemlja "na najbolji mogući način iskoristi tu priliku dobivenu nakon intenzivnih diplomatskih napora", ističe se u tekstu.

Iran je prihvatio svoj niskoobogaćeni uran na turskom teritoriju zamijeniti za onaj obogaćen 20 posto, koji će koristiti u svojim reaktorima za medicinske svrhe.

Bez obzira na to, Vijeće sigurnosti UN-a u utorak bi trebalo raspravljati o novim sankcijama Iranu zbog nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 15:56:30
http://metro-portal.hr/iran-prihvatio-klauzule-sporazuma-o-razmjeni-uranija/40697/