« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KIROV VALJAK

Iran prekinuo veze s British Museumom

Iranska Organizacija za kulturnu baštinu i turizam najavila je tužbu UNESCO-u i zabranu dolaska britanskih arheoloških ekipa u Iran

(Wikipedia)
Više o

Iran

,

prekid suradnje

,

British Museum

,

Hasan Mohseni

,

Kirov valjak

Iran je u nedjelju objavio da je prekinuo veze s British Museumom u znak nezadovoljstva što je ta ustanova nekoliko puta odgađala posudbu perzijske dragocjenosti Kirova cilindra.

"Potvrđujemo prekid veza i ta je stvar za nas završena", rekao je Hasan Mohseni, glasnogovornik iranske Organizacije za kulturnu baštinu i turizam.

Mohseni je odgovarao na pitanje o izjavi Hamida Baghaja, direktora te organizacije koji je, kako prenose iranska glasila, rekao: "Budući da Kirov valjak nije stigao u Iran, tužit ćemo British Museum UNESCO-u i prekinuti veze".

Londonski British Museum istaknuo je u priopćenju da je "jako iznenađen" odlukom o prekidu veza, dodavši da je u petak obavijestio Irance kako će Kirov valjak poslati u Teheran "u drugoj polovini srpnja".

"British Museum je cijelo vrijeme radio u dobroj namjeri i jako drži do veza s Iranom koje su sve dosad bile dobre. Nadamo se da će se problem čim prije riješiti", dodaje.

Mnogi povjesničari smatraju valjak, pronađen 1879., najstarijom izjavom o ljudskim pravima u svijetu. Taj glineni valjak je dokument koji je izdao perzijski vladar Kir II. nakon zauzeća Babilona 539. prije Krista. Danas se čuva u British Museumu.

Mohseni je upozorio da nakon prekida s muzejem britanske arheološke ekipe više neće moći dolaziti u Iran.

Odnosi Irana i Velike Britanije naglo su zahladnjeli u lipnju, nakon ponovnog izbora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Teheran optužuje London da potiče poslijeizborne prosvjede. (hina/metro-portal)

07.02.2010. 21:13:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh