« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
NAPETOST

Iran obogatio još urana

Teheran ne namjerava odstupiti od svojih stajališta u sporu sa svjetskim silama oko nastavka obogaćivanja urana.

Nuklearka u Buseru
Nuklearka u Buseru (Shutterstock)
Više o

Iran

,

nuklearna elektrana

,

obogaćivanje urana

Iran je poslao novu pošiljku obogaćenog urana za reaktor za medicinska istraživanja u Teheranu, rekao je u nedjelju čelnik iranske atomske agencije, što naznačuje da Teheran ne namjerava odstupiti od svojih stajališta u sporu sa svjetskim silama oko nastavka obogaćivanja urana.

Ferejdun Abasi-Davani, čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, rekao je da je četvrta pošiljka 20-postotno obogaćenog urana proizvedena u Iranu stigla u teheranski reaktor za medicinska istraživanja, po novinskoj agenciji Mehr.

Iran tvrdi da taj reaktor proizvodi izotope koji se koriste u liječenju pacijenata oboljelih od karcinoma. Zapad, međutim, vjeruje da Iran stvara zalihe obogaćenog urana kao mogućeg materijala za proizvodnju nuklearnog oružja.

Abasi-Davani je rekao da će Iran nastaviti s razgovorima koji se nalaze u slijepoj ulici. "Nama su razgovori dobrodošli u svakoj situaciji. Mi smo snažno branili naše stajalište i nastavit ćemo razgovore dok ne postignemo logično rješenje", rekao je Abasi-Davani, po agenciji Mehr.

Tehnički stručnjaci dvije strane bi se trebali sastati krajem srpnja u pokušaju da se riješi deset godina star spor oko iranskog nuklearnog programa.

23.07.2012. 07:49:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh