« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
U INAT ZAPADU

Iran najavio pokretanje nuklearne centrale

Centrala od 1000 megavata u Bušeru bit će povezana s nacionalnom mrežom kad reaktor dosegne 40 do 50 posto snage

Nuklearna centrala u Bušeru
Nuklearna centrala u Bušeru (Getty Images)
Više o

nuklearna centrala

,

Ali Akbar Salehi

,

Bušer

,

reaktor

Iran je u subotu najavio pokretanje prve nuklearne centrale u Bušehru, u diskreciji suprotnoj publicitetu koji je pratio u kolovozu početak punjenja tog dugo kontroverznog pogona koji je izgradila Rusija. "Bez propagande i publiciteta, postavili smo sve šipke s gorivom i zatvorili poklopac reaktora. Očekujemo sada da se voda iz srca reaktora grije malo po malo", izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

Nije naveo u kojem trenutku je došlo do pokretanja reaktora. U kolovozu, vlasti su povele iranske i strane novinare do postrojenja u Bušehru kako bi pokazale početak prijenosa goriva u srce centrale, što je predstavljeno kao velika pobjeda Irana nad Zapadnjacima koji su dugo pokušavali spriječiti Teheran da se opskrbi takvim pogonom.

"Nadamo se da će centrala biti povezana s nacionalnom električnom mrežom za mjesec ili dva", kazao je Salehi kojeg citiraju iranski mediji. Prethodno je kazao da će centrala od 1000 megavata biti povezana s nacionalnom mrežom kad reaktor dosegne 40 do 50 posto snage. Salehi je dodao da će se u veljači organizirati "velika proslava" priključka Bušehra nacionalnoj električnoj mreži. (hina/metro-portal)

27.11.2010. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh