Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2009. 15:58:40
IPAK SURADNJA

Iran je spreman za nastavak pregovora

Spremni smo pod nadzorom IAEA kupiti gorivo od bilo kojeg dobavljača, poručeno je iz Teherana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Iran je spreman za nov susret s Rusijom, SAD-om i Francuskom o nuklearnom pitanju i želi kupiti gorivo za iranski istraživački reaktor, rekao je u ponedjeljak u Beču Ali Azgar Soltanieh, iranski predstavnik u sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

"Spremni smo za nov sastanak u Beču o kupnji goriva za naš istraživački reaktor", rekao je Ali Azgar Soltanieh.

"Spremni smo kupiti gorivo od bilo kojeg dobavljača, kao što smo učinili i prije 20 godina u Argentini pod nadzorom spomenute agencije. Ključno je pitanje jamstvo za dobavu goriva", dodao je.

"Spremni smo sudjelovati u novom susretu u Beču kako bi se iranske tehničke zamjerke uvrstile u sporazum", rekao je.

Soltanieh nije rekao namjerava li Teheran slati dio svog slabo obogaćena urana u inozemstvo kako bi zauzvrat dobio gorivo za svoj istraživački reaktor.

Washington, Moskva i Pariz , koji su 23. listopada odobrili plan sporazuma IAEA-e, od tada čekaju iranski odgovor, a SAD je već upozorio da Iran nema neograničen rok.

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, koji se nalazi u Kuala Lumpuru, izjavio je u ponedjeljak da Iran razmatra IAEA-in prijedlog, ali da ima nekoliko primjedaba.

Po nacrtu sporazuma, koji je u početku listopada u Beču izradio glavni direktor IAEA-e Mohamed El Baradei, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uranij na daljnje obogaćenje u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Iranci bi do kraja 2009. Rusiji u jednoj pošiljci trebali predati između 1.200 i 1.500 kg niskoobogaćena uranija na obogaćivanje do 19,75 posto, a zatim bi Francuska od njih izradila "nuklearne jezgre" za istraživačke reaktore. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 15:58:40
http://metro-portal.hr/iran-je-spreman-za-nastavak-pregovora/25549/