« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
POZITIVNI KORACI

Iran je spreman na pregovore sa Šestoricom

Visoki iranski dužnosnik potvrdio je volju za pregovorima izraženu prošli tjedan.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

pregovori SAD Iran

,

P5+1

,

iranski nuklearni program

,

Said Jalili

,

Šestorica

Iran je spreman pregovarati s velesilama koje su ga pozvale na izravne pregovore o njegovu nuklearnom programu, izjavio je u ponedjeljak visoki iranski dužnosnik Said Jalili, a prenijela je novinska agencija Isna.

"Islamska Republika Iran spremna je pregovarati sa Šestoricom radi konstruktivne suradnje", rekao je Jalili, tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, zadužen za nuklearno pitanje.

Jalilijev odgovor priopćen je glavnom diplomatu Europske unije Javieru Solani u telefonskom razgovoru, kako navodi Isna.

"Islamska Republika Iran objavit će službeno priopćenje kao odgovor na priopćenje" Šestorice, dodao je.

Sjedinjene Američke Države i pet sila iz skupine Šestorice - Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija - najavile su u srijedu da će Iranu uputiti poziv za izravni susret posvećen njegovu kontroverznom nuklearnom programu.

Zapadne zemlje sumnjiče Iran da pod izlikom civilnog nuklearnog programa želi proizvesti nuklearno oružje, što Teheran i dalje niječe.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u četvrtak rekao da je spreman pridružiti se nuklearnim pregovorima sa SAD-om, ali je ponovo odbacio glavni zahtjev Šestorice da prekine obogaćivati uran. (hina/metro-portal)

13.04.2009. 15:28:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh