« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ODGOVOR NA SANKCIJE

Iran izglasao zahlađenje gospodarskih odnosa s Velikom Britanijom

Iranski parlament prihvatio je zakon o smanjenju diplomatskih i gospodarskih veza s Velikom Britanijom

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

Iran

,

sankcije

,

parlament

,

diplomatski odnosi

Iranski parlament je u nedjelju glasovima velike većine zastupnika prihvatio zakon o smanjenju diplomatskih i gospodarskih veza s Velikom Britanijom, nakon sankcija koje je London prošlog tjedna donio protiv Teherana.

179 od 206 nazočnih zastupnika (od 290) glasovalo je za načelno smanjenje veza između dviju zemalja, a zatim su poveli raspravu kako bi razradili potankosti u vezi s tim smanjenjem koje u najmanju ruku znači odlazak veleposlanika dviju zemalja.

Prijedlog koji je pripremio Madžlisov vanjskopolitički odbor, predviđa da iransko ministarstvo vanjskih poslova "u roku od dva tjedna smanji veze s Velikom Britanijom na razinu otpravnika poslova a gospodarske i trgovinske veze svede na minimum".

Prije nego stupi na snagu, zakon još mora odobriti Vijeće čuvara.

U prigodi objave inicijative parlamenta predsjednik vanjskopolitičkog odbora Aladin Borudžerdi zatražio je od "ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija da protjera britanskog veleposlanika s obzirom na neprijateljsku politiku Londona prema Iranu".

Velika Britanija je zajedno s SAD-om i Kanadom u ponedjeljak donijela nove gospodarske i financijske sankcije Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa koje obuhvaćaju embargo na iransku središnju banku.

Iran već više od 30 godina nema diplomatskih odnosa s SAD-om, a veze s Kanadom su bitno reducirane.

27.11.2011. 10:37:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh