« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
uzvraćaju udarac

Iran ispaljuje pokusne rakete

U razdoblju zaoštravanja odnosa sa zapadom, Iran sutra testira rakete koje mogu dosegnuti izraelske i američke vojne baze

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iran

,

lansiranje rakete

,

iranski nuklearni program

Iran je u nedjelju pokusno lansirao dvije nove rakete kratkog dometa na početku višednevnih vojnih vježbi u organizaciji Čuvara revolucije, objavila je iranska državna televizija.

Iranci za ponedjeljak najavljuju još jedno pokusno testiranje, i to raketa dugog dometa, koje, kako tvrde analitičari, mogu dosegnuti izraelske i američke vojne baze u Zaljevu.

Rakete zemlja-zemlja tipa Šahab 3 testirat će se drugoga dana vojnih vježbi, koje su u nedjelju počeli pripadnici elitne Revolucionarne garde. Iranci su izvijestili da su rakete Šahab 3 do sada testirane već nekoliko puta te da im je domet 2.000 km.

Vojne vježbe održavaju se u razdoblju novog zaoštravanja političke krize oko nuklearnog programa, nakon što je ovoga tjedna potvrđeno da je osim u Natanzu Iran izgradio i drugo postrojenje za obogaćivanje urana.

Američki predsednik Barack Obama izjavio je u subotu kako otkriće tajnog nuklearnog postrojenja u Iranu, pokazuje uznemirujući uzorak izbjegavanja u ponašanju Teherana pred razgovore svjetskih sila o nuklearnom programu Islamske republike, zakazanih za 1. listopada u Ženevi.

U petak je američki predsjednik upozorio službeni Teheran da će se suočiti s novim, pooštrenim sankcijama, ako ne objavi punu istinu o svojim namjerama i dozvoli inspekcije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u svojim nuklearnim postrojenjima.

Vijeće sigurnosti UN-a je Iranu zbog nepoštivanja obveza već nametnulo sankcije. Zapad optužuje Iran da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava proizvesti nuklearno naoružanje, što Teheran odbija tvrdeći da je njegov program namijenjen isključivo proizvodnji električne energije. (hina/metro-portal)

27.09.2009. 10:05:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh