« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
RIJEŠEN PROBLEM?

Iran dogovorio nadzor pogona za obogaćivanje urana

Novi će pogon biti pod nadzorom IAEA-e i tamo ćemo obogaćivati uran do maksimalno 5 posto, kao što su i ranije najavile iranske vlasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Iran obogaćivanje urana

Iran je u subotu izjavio da će njegov drugi pogon za obogaćivanje urana biti stavljen pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iransko priopćenje od petka, nekoliko dana prije sastanka 1. listopada u Ženevi sa šest velikih sila, o drugom pogonu dodatno je zabrinulo međunarodnu zajednicu koja se s Iranom već svađa oko njegovih nuklearnih kapaciteta.

"Novi će pogon biti pod nadzorom IAEA-e i tamo ćemo obogaćivati uran do maksimalno 5 posto", rekao je šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

On je opovrgnuo bilo kakvo vojno obilježje tog postrojenja, smještenog stotinjak kilometara od Teherana i rekao da će ono biti u potpunosti operativno za oko dvije godine.

"Predsjednik Ahmadinedžad je rekao da nema problema u vezi inspekcije sukladne pravilima. Datum inspekcije će nakon dogovora s IAEA-om biti kasnije objavljen", Ali Akbar Salehi

Šef iranske organizacije je nadalje rekao da će Iran u dogovoru s IAEA-om odrediti datum pregleda tvornice.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je u subotu u New Yorku odluku Irana da dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da pregleda njihovo novo postrojenje za obogaćivanje urana.

"Svaka odluka Irana da poštuje međunarodna pravila, posebice pravila IAEA-e, uvijek je dobrodošla", rekla je Hillary Clinton novinarima. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 22:33:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh