« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina
CYBER RATOVANJE

Iran: Imamo antivirusni program koji može uništiti Flame

Flame je program koji može krasti dokumente, fotografirati, aktivirati mikrofone i snimati konverzacije, bilježiti redoslijed znakova u tipkanju i još mnogo toga

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

antivirusni programi

,

Flame malware

,

virus Flame

Imamo antivirusni program koji se uspješno može boriti protiv Flamea, objavile su danas iranske vlasti, prenosi Hina. Širenje ovog virusa zabrinulo je brojne svjetske stručnjake za sigurnost zbog njegovog iznimno sofisticiranog softvera.

"Alat za prepoznavanje i čišćenje toga 'malwarea' pripremljen je i od danas je na raspolaganju onim (iranskim) organizacijama kojima treba", objavljeno je na internetskoj stranici Mahera, koordinacijskog centra tima za brzu reakciju na računalne prijetnje u iranskome ministarstvu telekomunikacija.

Flame je primjer vješta koda koji može krasti dokumente, fotografirati, aktivirati računalne mikrofone i snimati konverzacije, bilježiti redoslijed znakova u tipkanju i još mnogo toga, a sve na daljinsko upravljanje. Flame su ovaj tjedan otkrile vodeće antivirusne tvrtke diljem svijeta.

Stručnjaci za računalnu sigurnost u ponedjeljak su izjavili da je Flame, koji je napao računala u Iranu i drugim bliskoistočnim zemljama, možda podmetnut i prije pet godina, radi državne špijunaže. Sudeći po raspoloživim dokazima, tvrde u ruskoj tvrtki Kaspersky Lab, Flame je možda osmislila ista država ili države koja je naručila crva Stuxnet, koji je 2010. napao iranski nuklearni program.

Stručnjaci u Maheru kažu da je Flame mnogo napredniji od Stuxneta koji je napao računala što upravljaju osjetljivim iranskim centrifugama za obogaćivanje urana. Moćniji je i od Stuxnetova "rođaka" Duqua, koji je napao 2011.

"Stručnjaci iz Mahera... kažu da je za krađu velike količine podataka zadnjih tjedana odgovoran Flame", objavila je iranska agencija Fars. Maher tvrdi da je Flame bilo nemoguće otkriti pomoću 43 različita testirana antivirusna programa pa je zato "nakon više mjeseci istraživanja" morao osmisliti vlastitu zaštitu. Nije objavljeno na kojem principu radi ubojica Flamea.

29.05.2012. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh