« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NEMA ISKORAKA

Iran i šestorka nastavili razgovore o nuklearnom programu

Nakon godinu dana Iran je nastavio razgovor sa SAD-om, Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom

Iran i šestorka nastavili razgovore o nuklearnom programu
Iran i šestorka nastavili razgovore o nuklearnom programu (Getty Images)
Više o

iranski nuklearni program

,

Iran nuklearni program

Iran i šest svjetskih sila su nakon godinu dana nastavili razgovore u kojima je oživljen niz pitanja povezanih s iranskim nuklearnim programom, rekli su diplomati. Ni Iran ni skupina u kojoj su SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina ne očekuju velik iskorak u dvodnevnom susretu ali su govorili o nastojanju da se izgradi povjerenje i nađe put za daljnje razgovore.

Glavni iranski pregovarač Saeid Jalili svoj je istup počeo osudivši prošlotjedno ubojstvo jednog od glavnih nuklearnih stručnjaka njegove zemlje, okrivivši za to strane obavještajne službe i zatražio minutu šutnje, po dužnosnicima koji su bili na sastanku iza zatvorenih vrata.

Šest svjetskih sila osudilo je napad, rekao je europski izvor. Glavni pregovarač ispred skupine je visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Tijekom prijepodneva je raspravljen niz pitanja, uključujući iranska strahovanja pred izraelskim zračnim udarom na njegova nuklearna postrojenja. Iran je zatražio od skupine da spriječi takvu agresiju i upozorio da odmazda "neće imati ograničenja", po iranskom izvoru.

"Naš je pristup iskren, transparentan i temeljen na dobroj volji, ali nećemo prihvatiti nikakve zahtjeve koji nam oduzimaju naša prava", rekao je Jalili novinarima glede zahtjeva da Iran obustavi svoje aktivnosti obogaćivanja urana.

Razgovori između Irana i šest svjetskih sila bit će nastavljeni u utorak. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 21:38:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh