« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BEZ PROMJENE

Iran i formalno odbio sporazum o nuklearnom programu

Sporazumom bi Iran prebacio zalihe osiromašenog urana u inozemstvo a u zamjenu bi dobio gorivo za reaktor za medicinska istraživanja

(Wikipedia)
Više o

IAEA

,

nuklearni program

,

nuklearno oružje

,

Iran nuklearni program

,

P.J. Crowley

Iran je i formalno odbio ključne dijelove sporazuma o slanju većine njegovog materijala koji se može koristiti za izradu nuklearnog oružja na obradu u inozemstvo, rekli su diplomati, a Sjedinjene Države su iranski odgovor odbile kao nedostatan.

Diplomati su rekli da iransko stajalište, predano u pisanom obliku Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), ponavlja dva mjeseca verbalnih iranskih zahtjeva za amandmanima na sporazum koje su zapadne sile odbile ali, rekli su, nije predstavljalo konačni odgovor.

Po sporazumu bi Iran prebacio zalihe svog osiromašenog urana u inozemstvo a u zamjenu bi dobio gorivo za njegov reaktor za medicinska istraživanja. Sporazum je trebao minimalizirati rizik da Iran obradi svoj materijal na razinu potrebnu za proizvodnju oružja.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley izjavio da je odgovor nedostatan.

"Nisam siguran da su predali formalan odgovor ali je to očito nedostatan odgovor", rekao je novinarima. "Nisam siguran da je što god da su učinili, možda danas, bilo kako drugačije od onog su činili ranije".

"To pisano stajalište nije bitno jer nije ništa novo, samo čini službenim ono što Iranci govore putem medija", rekao je zapadni diplomat koji nije želio biti imenovan zbog političke osjetljivosti pitanja.

Drugi diplomat u Beču, sjedištu IAEA, je rekao da je Iran dao pisani odgovor IAEA, SAD-u, Francuskoj i Rusiji, drugim strankama u nacrtu sporazuma, ranije ovoga mjeseca nakon tri mjeseca odgode.

Dužnosnici IAEA nisu imali komentara a iranski izaslanik u toj organizaciji nije bio dostupan. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 23:38:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh