« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
BORISLAV STEFANOVIĆ:

Mesićeva izjava dodatno šteti odnosima Srbije i Hrvatske

Mesićeve izjave nisu pridonijele niti regionalnoj stabilnosti niti približavanju između dvije države, smatra politički direktor MVP-a Srbije

(Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Republika Srpska

,

Borislav Stefanović

,

Mesićeve izjave

Politički direktor srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Borislav Stefanović rekao je u utorak navečer kako izjava odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi poslao Hrvatsku vojsku u intervenciju ukoliko bi se Republika Srpska odlučila na referendum o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine nanosi dodatnu štetu odnosima Srbije i Hrvatske te ne pridonosi regionalnoj stabilnosti.

"Ono što mi sa strane Srbije možemo ocijeniti svakako je da rad Stjepana Mesića, naročito njegove izjave, nisu pridonijele niti regionalnoj stabilnosti niti približavanju između dvije države, a ono što je mnogo važnije to je da nisu dovele do rješavanja nagomilanih problema i otvorenih pitanja koja zaista postoje između dvije države i koji u velikoj mjeri opterećuju živote njihovih građana, naročito izbjegličkog stanovništva u Srbiji", rekao je Stefanović gostujući na televiziji B92.

Stefanović je dodao kako je politička i moralna vjerodostojnost Mesića "skoro pa na samoj nuli", te ocijenio kako mu "ne bi trebalo davati previše prostora niti javnost opterećivati njegovim izjavama".

Govoreći o novoizabranom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, srbijanski je dužnosnik rekao kako izbor Josipovića šalje pozitivan signal prema Srbiji, naročito sudeći po njegovim skorašnjim izjavama koje su usmjerene u pravcu dogovora, dijaloga i pronalaženja rješenja za spomenute probleme.

Srbija, kako je rekao, s određenom dozom optimizma očekuje da ti razgovori počnu i idu u pravcu rješavanja problema i da problemi budu riješeni što prije. Dodao je kako je Srbija otvorena te da već ima formirane mješovite komisije za mnoge od tema koje je pokrenuo i novi hrvatski predsjednik.

"Mislim da postoji obostrana spremnost, politička volja je tu, može se reći da dijelimo jedan jako važan zajednički strateški prioritet, a to je ulazak u EU, siguran sam da je i Hrvatskoj i Srbiji stalo do regionalne stabilnosti. Očekujemo da ti razgovori počnu što prije", poručio je Stefanović. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 00:29:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh