« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
POKVARENI TELEFON

Iračani tvrde da su Iranci ipak zauzeli njihovo naftno polje

Nakon nekoliko promjena izjava i njihovog demantiranja s iračke strane nije jasno je li iranska vojska zauzela jedno pogranično naftno polje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Iran

,

naftna polja

,

Faka

Iranski vojnici prešli su u petak na teritorij Iraka i zauzeli položaj na južnom naftnom polju čije vlasništvo osporava Iran, kazao je visoki irački dužnosnik.

"Danas poslijepodne, 11 iranskih vojnika prešlo je iransko-iračku granicu i preuzelo kontrolu nad naftnim poljem. Podigli su iransku zastavu i još su uvijek tamo", rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Ahmed Ali al-Kafaji, opovrgnuvši svoju prijašnju izjavu.

Radi se o naftnom polju Faka, 300 kilometara jugoistočno od Bagdada, u pokrajini Majsan. Kafaji tvrdi da se naftni izvor nalazi 300 metara unutar Iraka, no Iran tvrdi suprotno. Ministri za naftu dviju država nisu taj spor uspjeli riješiti diplomatskim putem.

Proturječne izjave

Prema tvrdnjama iračkog generala Dafira Nadimija, iranske su snage u četvrtak okupirale "izvor broj 4" u naftnom polju Majsan, na granici Iraka i Irana. Oko njega su iskopali rov, razmjestili oklopna vozila, i podigli iransku zastavu, ustvrdio je general, prema agenciji dpa.

No, njegovu je izjavu zatim demantirao zamjenik iračkog ministra unutarnjih poslova Ahmed Ali al-Kafaji, piše Reuters.

"To nije točno. Taj je izvor predmet spora i obje su ga strane zapustile. Nije bilo nikakvog vojnog upada i zauzimanja. Izvor je prazan, napušten, točno na granici Iraka i Irana", rekao je al-Kafaji u svojoj ranijoj izjavi.

Službeni Teheran za sada nije komentirao ovaj incident. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 19:02:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh