« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
EMEA TVRDI:

Tamiflu i cjepiva protiv H1N1 su sigurna

Europska agencija za lijekove tvrdi kako nije bilo neočekivanih i zabrinjavajućih nuspojava među 26 milijuna cijepljenih i 13 milijuna liječenih Tamifluom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EMEA

,

svinjska gripa

,

tamiflu

,

gripa A (H1N1)

,

Pandemrix

,

Focetria

,

Europska agencija za lijekove

,

Celvapan

Najmanje 26 milijuna ljudi iz zemalja EU-a cijepljeno je protiv virusa H1N1 te nisu zamijećene ozbiljnije nuspojave, izvijestila je skupina liječnika iz Europske agencije za lijekove (EMEA).

EMEA je također izvijestila da je antivirusni lijek Tamiflu, koji proizvodi farmaceutska tvrtka Roche, siguran za uporabu i učinkovit protiv virusa H1N1.

Agencija je izvijestila da je u EU-u do sada cijepljeno 26 milijuna ljudi. Oni su u razdoblju od svibnja do listopada cijepljeni Celvapanom, koji proizvodi tvrtka Baxter, Novartisovom Focetriom ili GlaxoSmithKlineovim Pandemrixom, a 13 milijuna pacijenata liječeno je Tamifluom.

"Prema posljednjim podacima o trima pandemijskim cjepivima i o antivirusnom lijeku Tamifluu, nema ozbiljnijih neočekivanih nuspojava. Najčešće reakcije koje su nam prijavljene nisu zabrinjavajuće i očekivane su", stoji u priopćenju EMEA. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 18:28:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh