« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CRYTRANSLATOR

iPhone prevodi bebin plač

Nakon 10 sekundi plača, uz novu aplikaciju na zaslonu će zasvijetliti jedna od pet ikona koje pokazuju da je vaš mališan gladan, pospan, uznemiren, da mu je dosadno ili je rastresen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

iPhone

,

aplikacije za iPhone

,

bebin plač

Idući put kad vaša beba zaplače iz neznanog razloga, možda biste joj mogli primaknuti vaš iPhone i jednostavno prevesti njen plač u jezik odraslih te na taj način saznati želi li hranu ili u krpe.

Nova aplikacija za iPhone Prevoditelj plača (Cry Translator) kojeg je patentirala tvrtka Biloop Technologics, vrlo je jednostavna za uporabu. Nakon samo deset sekundi plača, na zaslonu će zasvijetliti jedna od pet ikona koje pokazuju da je vaš mališan gladan, pospan, uznemiren, da mu je dosadno ili rastresen. Istraživači su čvrsto uvjereni da iza dječjih „zavijanja" postoje jasna poruka i značenje.

Tako su na primjer znanstvenici otkrili da određena frekvencija, odnosno visina glasa može značiti da dijete ima srčanih ili drugih znanstvenih problema o čemu je već pisano 2005. u časopisu Mental Retardation and Developmental Disabilities nakon što je istraživanje provedeno.

Nedavne studije su također pokazale da bebe plaču već u skladu s melodičnošću jezika roditelja. Francuske bebe recimo plaču u uzlaznom uzorku, lagano povisujući glas dok njemačke bebe plaču na obrnut način. To sugerira da bebe još dok su u majčinom tijelu kupe karakteristike roditeljskog jezika.

Upravo su ti uzorci tehnološki temelj nove aplikacije. Proizvođači upozoravaju da je CryTranslatoru namjena pomoći roditeljima i skrbnicima da lakše razumiju bebu te da aplikacija ne predstavlja zamjenskog liječnika.

22.01.2010. 09:19:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh