« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
ZAPAMTITE

Intimnost - recept za najsretniji brak

Parovi koji dobiju bebu, često zapadnu u krizu koja potraje neko vrijeme. Među nekima se stvori jaz koji se brzo čini potpuno nepremostiv ... no nije!

Nemojte izgledati ovako - mazite se!
Nemojte izgledati ovako - mazite se! (Shutterstock)
Više o

djeca

,

brak

,

savjeti

,

intimnost

,

sretan brak

Intimnost je jedan od temeljaca na kojima počiva sretan i zdrav brak, pokazala su mnoga istraživanja, a jedan od najvećih izazova u braku koji izravno utječe na nju je - rođenje djeteta

Mnoge žene nakon poroda gube intimnost s partnerima. Nemojte očajavati, situacija je normalna i rješiva. I Irmi je život bio okrenut naglavce punih godinu dana.

"Mislim da je to manje više tako kod svih mama. Koliko sam imala priliku čuti, obično ta prva godina je najkritičnija, a onda se sve vrati kao da se ništa nije dogodilo", kaže Irma.

Činjenica je da žene ne smiju imati seksualne odnose šest tjedana nakon poroda. Ali, često se to nastavlja i dulje. Emocionalnom i fizičkom razdvajanju partnera gotovo uvijek kumuje umor. Stručnjaci kažu - to je normalno i ništa ne treba shvaćati tragično.

Franu su sada dvije godine i u obitelji su stvari sjele na svoje mjesto.

"Spava cijelu noć i mi smo naspavani, tako da nam se sve vratilo na staro", kaže Irma.

Muškarci moraju shvatiti da je žena ta koja je rodila i potpuno se drukčije osjeća.

"Žena osjeća manju želju, žena je umorna, a partner očekuje da sve bude potpuno isto kao prije poroda i onda tu dolazi do nesporazuma, dolazi do nakupljanja gorčine, do zamjeranja. I zamjeranje i gorčina vam smanjuju želju za drugom osobom", kaže seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić.

Najvažnije je da partneri razgovaraju. Olakšat ćemo muškarcima i otkriti neke od misli koje se ženama nakon poroda motaju po glavama.

"Da nema razumijevanja za količinu umora koju njegova partnerica doživljava, da nema razumijevanja za činjenicu da, zato što ona doji pa joj se smanjila seksualna želja, da nema razumijevanja za njezinu brigu i skrb. Da je ona sad strašno puno u toj ulozi mame i da treba vremena da se to iznivelira. Da bude i žena i majka i supruga", pojašnava terapeutkinja Barolin Belić.

Ivina je obitelj još jedan pozitivan primjer.

"Čula sam dosta toga i bilo me čak i strah. Kak ću ja to, da li se to nešto promijeni poslije poroda. Međutim, ne. To je stvarno individualno. Zavisi u stvari kakvi su partneri bili prije. Da li je to bila čvrsta veza, da li su se dobro slagali", kaže Iva Budimir.

I to je istina, ali nema mjesta zabrinutosti ako vam je za intimnost potrebno više vremena. Treba na to gledati kao nešto što će proći. Jer na koncu, dijete upotpunjava, a ne razdvaja.

"Kod ljudi koji nisu zreli, koji ne prihvaćaju odgovornost, kod njih to može izazvati problem", kaže seksualna terapeutkinja.

Problem može biti i samo u glavi. Žene se pitaju izgledaju li kao prije i hoće li višak kilograma odbiti partnera. U tom slučaju dobro je postaviti jasna pitanja.

"Da li je zaista njemu neatraktivna, koliko vremena joj treba da povrati svoju figuru, da li je možda partner taj koji joj govori primjedbe zbog toga što njena figura nije kao prije poroda. Sve su to stvari koje treba uzeti u obzir i sa zrelim ljudima to ne bi trebao biti strašno velik problem, jer ćemo o svemu razgovarati. Spremni smo. To je život", kaže terapeutkinja Barolin Belić.

A život pozdravljaju novi mali članovi sretnih obitelji. Jer sreća je tamo gdje ima ljubavi. A ako je ima, i povremena kriza u odnosu brzo će nestati.

18.06.2016. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh