« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
EUROPA VS. GOOGLE

Internetski div se brani od zahtjeva za privatnošću podataka

Google tvrdi da podatke koristi u dobre svrhe, primjerice predviđanje pandemija, a Europska komisija da čuva privatnost građana.

Larry Page, suosnivač Google-a
Larry Page, suosnivač Google-a (Corbis)
Više o

Google

,

Europska komisija

,

privatnost

,

zaštita privatnosti

,

Google korisnički podaci

,

Larry Page

,

predviđanje pandemija

Suosnivač Google-a Larry Page izjavio je kako se o pohrani korisničkih podataka mora još puno raspravljati. Europska komisija želi da podaci budu obrisani nakon šest mjeseci, ali Page na te zahtjeve odgovara kako se podaci ukoliko budu sačuvani, mogu pokazati itekako korisnima.

Sposobnost Google-a da plotira i predvidi potencijalne pandemije neće biti moguća bez korisničkih podataka, tvrdi kompanijin suosnivač. "Kada smo objavili podatke o gripi u Meksiku razvila se velika rasprava", rekao je Page i dodao kako su se u tvrtci brinuli da bi mogli izazvati paniku, ali je na kraju zaključeno kako je korist veća od rizika.

Brisanje podataka je u direktnom konfliktu s mogućnošću mapiranja i predviđanja pandemija, a Google je na današnjoj novinarskoj konferenciji pokazao kako je uspio predvidjeti potencijal za pandemiju brže od vladinih službi, upravo zbog korištenja pohranjenih korisničkih podataka, javlja BBC.

Na svojoj web stranici posvećenoj proučavanju širenja gripe Google kaže: "Naša aktualna predviđanja mogla bi omogućiti zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima da bolje reagiraju na sezonske epidemije, ali i pandemije.

Page je, očito vrlo nezadovoljan zahtjevima Europske komisije, izjavio je kako ćemo ukoliko kompanije kao što je Google neće moći zadržati podatke, "vjerojatnije svi umrijeti".

Europska komisija tvrdi kako sačuvani podaci povećavaju rizik od trećih strana koje bi mogle iskoristiti podatke za stvaranje individualnih profila, čak i u slučaju da su podaci sačuvani samo djelomično.

U rujnu 2008. godine Google je pod europskim pritiskom izjavio kako će sačuvane podatke 'anonimizirati'. Ranije su padici, uključujući IP adrese i podatke o korištenju tražilice, čuvali 18 mjeseci, a Europska komisija zahtjeva da se podaci iz tražilice ne čuvaju duže od 6 mjeseci.

Ranije se Google 'branio' izjavama kako podatke čuva 'kako bi bio u mogućnosti pomoći na zahtjev državnih službi za provođenje zakona'.

20.05.2009. 15:49:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh