« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POBIJEDITE OVISNOST

Internetom protiv alkoholizma

Britanski stručnjaci tvrde da računala, razni programi i internet mogu pomoći u smanjenju konzumacije alkohola

Alkoholičar
Alkoholičar (Deviantart)
Više o

internet

,

ovisnost

,

alkoholizam

,

alkohol

,

liječenje

,

alkoholičar

Računala, razni programi i sam Internet mogli bi pomoći teškim alkoholičarima da, ako ništa drugo, onda barem smanje konzumaciju alkohola. Detaljno pregledavajući prijašnja istraživanja, britanski stručnjaci su zaključili da zahvaljujući raznim računalnim i internetskim programima alkoholičari piju do dva pića manje u tjedan dana što je puno bolji učinak od onoga kojeg ima bombardiranje zdravstvenim činjenicama o štetnosti alkohola. Međutim, nisu sva istraživanja bila pozitivna, a čak i ona koja jesu nisu bila bez određenih ograničenja, navodi se u časopisu Ovisnost ('Addiction').

To ipak ne treba biti obeshrabrenje jer ako se intervencije putem računala pokažu iole uspješnima, to će imati ogroman učinak na ogroman broj ljudi koji muku muče s alkoholom. Zarnie Khadjesari iz odjela za E-zdravlje pri UCL-u (University College London), koji je radio na novoj analizi, kaže da je su računalne intervencije puno bolje u odnosu na savjetovanje licem u lice jer ovisnici o alkoholu ne moraju putovati do savjetovališta, ne moraju plaćati troškove, ne moraju izostajati s posla i ravnati svoj raspored prema terminima sastanaka. Intervencije su u osnovi besplatne - sve što je osobi potrebno je pristup Internetu. Pretjerano konzumiranje alkohola može se lako ublažiti kad se problem dijagnosticira na vrijeme. Ali alkoholizam se obično otkrije kad je već relativno kasno da bi sitne intervencije imale učinka. Analizirana su ukupno 24 istraživanja koja su obuhvatila preko 5.600 ljudi. Istraživanja su se razlikovala po opsegu i veličini kao i po vrsti intervencija. Neka su se temeljila samo na davanju informacija, druga na interaktivnim sadržajima poput igrica i videa. Šesnaest istraživanja pokazalo je da su tretmani i intervencije u prosjeku uspjeli smanjiti konzumaciju alkohola za 26 grama u tjednu što je ekvivalent dvije limenke piva.

Podatci Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", u kojoj se nalazi Klinika za psihijatriju s referentnim centrom za alkoholizam, govore kako 15 posto odraslih muških osoba boluje od alkoholizma, a 15 posto ih prekomjerno pije.

Konkretno u Hrvatskoj je oko 200.000 do 240.000 alkoholičara pa ispada da jedan alkoholičar ide na 19 stanovnika, a brojka je i veća zbog nemoguće potpune procjene. Zato ovakva istraživanja općenito daju nadu da se nešto ipak može učiniti jer bilo kakvo smanjenje konzumacije alkohola svakako je dobro. Općenito se prekomjernom konzumacijom pića smatra konzumiranje više od dva pića na dan za muškarce i više od jednog pića za žene. Određeni dio istraživanja ukazuje na to da su pozitivni učinci još veći, ali stručnjaci svemu ipak pristupaju s dozom rezerve. Problem je što većina prikupljenih podataka dolazi iz istraživanja nad studentima nad kojima, kako se pokazalo, računalne i internetske intervencije slabije djeluju. Khadjesari naglašava da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se dokazalo da su računalne intervencije zaista učinkovite. "One nude prikladnost, fleksibilnost u uporabi, niske troškove i privatnost što je iznimno važno u reduciranju stigma koja redovito prati ljude koji traže pomoć zbog problema s alkoholom", zaključio je Khadjesari.

03.12.2010. 16:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh