« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
search engines

Internet tražilice pomažu nam u učenju

Pokazalo se da se tražilice prije svega koriste za provjeravanje vlastitog znanja, a ne za jednostavno traženje informacija

(Dreamstime)
Više o

učenje

,

tražilice

,

informacije

,

search engine

,

pretraživanje

,

Jim Jansen

,

kognitivni proces

Korištenje internetskih pretraživača nije samo dio naše svakodnevne rutine, već postaje i dio procesa učenja. Pokazalo je to istraživanje koje će se naći u novom broju časopisa Information Processing and Management, prenosi Science Daily.

Stručnjaci sa Sveučilišta Penn State u svom su istraživanju ispitali pretraživačke navike 72 ispitanika i otkrili da pretraživanje uključuje mnoge kognitivne procese. Tražilice se prije svega koriste za provjeravanje vlastitog činjeničnog znanja, što pokazuje da su takve tražilice dio procesa učenja više nego jednostavno traženje informacija.

Također, na način korištenja tražilica utječu različiti stilovi učenja pojedinih osoba.

Profesor informacijskih znanosti i tehnologije Jim Jansen kaže da ova nova studija može pomoći u dizajniranju novih i boljih tražilica.

''Ako možemo objediniti kognitivne, afektivne i situacijske aspekte neke osobe, mogli bismo i poboljšati učinak pretraživanja, a dolazimo i do zaključaka o motivacijskim elementima pretraživanja'', zaključuje prof. Jansen.

27.11.2009. 12:41:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh