« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
CARINSKA AFERA

Intereuropa odbacuje optužbe 'Zviždača'

Krivotvorenje carinskih dokumenata, kršenje propisa, ugovora i konvencija je izmišljotina otpuštene radnice, tvrde iz uprave tvrtke

(Danijel Soldo/Cropix)
Više o

Zviždač

,

carina

,

Intereuropa

,

Andrija Jurgec

,

Tatjana Jakšić

Tvrtka "Intereuropa" odbacila je optužbe o navodnim nezakonitim radnjama u slavonskobrodskoj podružnici iznesene prije dva dana na konferenciji za novinare udruge Zviždač.

U priopćenju, koje potpisuje predsjednik Uprave Andrija Jurgec, kao potpuno neistinite ocijenjene su tvrdnje bivše djelatnice brodske podružnice Intereurope Tatjane Jakšić o "krivotvorenju uvozno-izvozne dokumentacije, kršenju carinskih propisa i međunarodnih ugovora te konvencija Svjetske trgovačke organizacije od strane pojedinaca u Intereuropa d.o.o. i Carinarnice u Slavonskome Brodu".

"Navedenim tvrdnjama neosnovano se diskreditira naša tvrtka i netočno navodi razlog otkazivanja ugovora o radu gospođi Tatjani Jakšić, uz napomenu da ona nije koristila zakonom utvrđeno pravo na sudsku zaštitu prava iz radnog odnosa protiv odluke o otkazu", poručuju iz Intereurope.

Dodaju kako su, nastavi li se "samopromocija gospođe Jakišić zasnovana na neistinitim tvrdnjama o njihovu poslovanju, tražiti i zaštitu ugleda i nadoknadu nanesene im štete od svakog nakladnika i Jakšić osobno."

Iz Središnjeg ureda Carinske uprave poručeno je da je "Ministarstvo financija, Carinska uprava, Služba za unutarnji nadzor i kontrolu u skladu s ovlastima propisanim Zakonom o carinskoj službi započela s poduzimanjem mjera i radnji s ciljem utvrđivanja iznesenog činjeničnog stanja".

Na konferenciji za novinare Udruge Zviždač održane u Slavonskome Brodu u srijedu 7. listopada Tatjana Jakšić rekla je kako je degradirana u bivšoj tvrtki Intereuropi pošto je upozorila na kršenje zakona. Ponuđen joj je novi ugovor o radu koji je odbila pa je godinu dana nezaposlena. Istaknula je "kako su kod pojedinih tvrtki utvrđena kršenja carinskih propisa i međunarodnih ugovora. Na taj je način oštećena hrvatska država i EU jer nisu naplaćeni carina i PDV".

Po njenim riječima, "Carinarnica u Brodu ne poštuje propisanu proceduru provjere EUR1 na temelju koje se za proizvode plaća manja carina ili se uopće ne plaća. Zemlje uvoznice takvih proizvoda, ako posumnjaju u točnost unesenih podataka, mogu tražiti njihovu provjeru te će zbog uskih pojedinačnih interesa trpjeti čitavo hrvatsko gospodarstvo".

Rekla je da je svu dokumentaciju predala USKOK-a, a predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović pozvala je sva mjerodavna tijela da žurno obave svoj dio posla. Ustvrdila je kako je te navode lako potvrditi jer je roba ostavila brojne tragove u poslovnoj dokumentaciji.

Očitovanje Carinarnice o optužbama Jakšić i Udruge Zviždač još se očekuje. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 22:15:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh