« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
NOVOSTI

Intel će čipove nove generacije proizvoditi u SAD-u

Američki tehnološki div Intel proizvodit će u vlastitim tvornicama većinu čipova nove generacije, najavio je novi izvršni direktor Pat Gelsinger, a odluka se nadovezuje na nagovještaj državne potpore domaćoj proizvodnji

Intel
Intel (Arhiva)
Više o

intel

,

čipovi

Gelsinger je izjavio da je "uvjeren da će se većina proizvoda (planiranih) za 2023. proizvoditi interno", iako će se "za određene tehnologije i proizvode" vjerojatno pojačano koristiti podizvođači.

Godine 2023. kompanija planira uvesti 7-nanometarsku proizvodnu tehnologiju, objašnjava Reuters.

Intel od srpnja prošle godine razmatra mogućnost napuštanja strategije projektiranja i izrade čipova i prepuštanja proizvodnje procesora podizvođačima, poput Taiwan Semiconductor Manufacturinga i Samsung Electronicsa, objašnjava Reuters.

Odluka o internoj proizvodnji nadovezuje se na prijedlog zakona o potpori domaćoj proizvodnji čipova nove generacije, koji razmatra američki Kongres.

Prijedlog predviđa ulaganja i poticaje kako bi se poduprla domaća proizvodnja, istraživanje i razvoj poluvodiča i zajamčila sigurnost lanca opskrebe.

U planu su porezne olakšice i potpora istraživanjima i razvoju kroz osnivanje instituta za proizvodnju poluvodiča.

Pandemija je razotkrila ovisnost američke industrije poluvodiča o dobavljačima iz Azije, objašnjava Forbes. Američke kompanije i dalje dominiraju među vodećim projektantima čipova, ali SAD ima relativno malo velikih pogona za proizvodnju, dodaje list.

Intel je jučer izvijestio i da su mu prihodi u posljednjem tromjesečju prošle godine pali jedan posto, na 20 milijardi dolara.

Zabrinjava pad prihoda u odjelu opreme za podatkovne centre, za 16 posto, na 6,1 milijardu dolara, budući da je ono proteklih godina bilo glavni motor rasta tvrtke.

Tvrtka je navela i da istražuje "neovlašteni" pristup nekim poslovnim rezultatima, a Financial Times izvijestio je, citirajući glavnog financijskog direktora, da je Intel bio hakiran.

23.01.2021. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh