Integralne žitarice - u čemu je štos?
Osobe koje unose velik postotak integralnih namirnica ionako očito paze što jedu i imaju zdraviji odnos prema životu
Integralne žitarice hvale nutricionisti na sva usta, a obični ljudi se pitaju - u čemu je vic, kruh je kruh... no izgleda da ipak nije.
Unos integralnih žitarica povoljno djeluje na krvne žile i smanjuje rizik od srčanih bolesti, objavili su znanstvenici. Prema novijim studijama, za to povoljno djelovanje zaslužan je magnezij u visokim koncentracijama, te vitamini B1, B6 i E te vlakna.
Osobe koje unose velik postotak integralnih namirnica ionako očito paze što jedu i imaju zdraviji odnos prema životu, kažu znanstvenici, a prenosi BBC. U Americi je dopušteno da se na proizvodima koji sadržavaju barem 51 posto integralnih žitarica pa su zato siromašne ukupnim i zasićenim masnoćama i kolesterolom, smije napisati da smanjuju rizik od bolesti srca i nekih oblika karcinoma.
U skupini muškaraca i žena koji su sudjelovali u studiji o aterosklerozi, objavljenoj krajem lipnja, prenosi Reuters, oni koji su jeli najveće količine integralnih žitarica imali su najtanje stijenke karotidne arterije i najsporije zadebljavanje u razdoblju od pet godina, kaže autor Philip B. Mellen s medicinskoga fakulteta Wake Foresta u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini.
"Pojačano konzumiranje integralnih žitarica zdrava je i ukusna prilika da reduciramo rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti", kažu doktori Vasanti S. Malik i Frank B. Hu s harvardskog medicinskog fakulteta u uvodniku uz studiju.
Novi komentar